Direct naar artikelinhoud

Regels aangescherpt voor klein aantal asielzoekers in Japan

Japan is een zeer homogene samenleving, waarin buitenlanders amper 1 procent van de bevolking vormen. Op de foto: een politieagent in Tokio.Beeld AFP

Tien vluchtelingen zijn vorig jaar officieel toegelaten tot Japan. Toch maakt dat land nu de regels voor mensen met een tijdelijke verblijfsstatus nog strenger, omdat het 'overspoeld' zou worden door migranten uit armere Aziatische landen.

De conservatieve regering van premier Shinzo Abe kondigde gisteren aan dat immigranten die nog in de procedure zitten, voortaan niet meer mogen werken in Japan. Tot nu toe kon dat wel en dat lokt volgens het ministerie van justitie veel Aziaten naar de welvarende eilandstaat.

Voor westerse begrippen is de immigratie naar Japan miniem. In 2016 vroegen er 10.901 mensen asiel aan, dat is de helft van het aantal aanvragen in Nederland. In Japan wonen 127 miljoen mensen, 7,5 maal zoveel als in Nederland. In Duitsland, met twee derde van het aantal inwoners van Japan, vroegen bijna 750.000 mensen asiel aan. Toch worden de huidige aantallen vluchtelingen in Japan als hoog gezien. In 2010 waren er nog maar 1202 asielaanvragen, in 2017 staat de teller tot 1 oktober op 14.043. Dat komt dus neer op meer dan een vertienvoudiging in acht jaar.

Japan is een zeer homogene samenleving, waarin buitenlanders amper 1 procent van de bevolking vormen

De asielzoekers in Japan komen vooral uit Zuidoost- en Zuid-Azië. De topvijf van herkomstlanden: de Filippijnen, Vietnam, Sri Lanka, Indonesië en Nepal. Volgens de Japanse regering gaat het vaak om economische vluchtelingen, niet om mensen die in hun eigen land vervolgd worden.

Verschil in cijfers

Japan heeft de vluchtelingenconventie van de Verenigde Naties ondertekend. Ook daarin gaat het over het opnemen van mensen die vervolgd worden. Maar verschillende landen geven heel uiteenlopende invullingen aan deze verplichting en dat is in de cijfers terug te zien.

In Nederland werd ongeveer de helft van de aanvragen gehonoreerd, in Duitsland circa een derde. In Japan ging het vorig jaar om minder dan een promille: nog niet een op de duizend aanvragen werd erkend.

Japan is een zeer homogene samenleving, waarin buitenlanders - vooral Koreanen en Chinezen - amper 1 procent van de bevolking vormen. Het inwonertal krimpt sinds enkele jaren en het land vergrijst sterk. Volgens de statistieken zakt het totaal aantal Japanners nog voor het jaar 2050 onder de honderd miljoen.