NOS NieuwsAangepast

De dag nadert dat er geen druppel meer uit de kraan komt in Kaapstad

Je mag er maximaal twee minuten douchen en je auto wassen is uit den boze. De Zuid-Afrikaanse miljoenenstad Kaapstad, waar het zomer is, maakt zich op voor het naderende moment dat er geen water meer uit de kraan komt.

"Het is de ergste droogte in een eeuw tijd", zucht burgemeester Patricia de Lille. Ze legt NOS-correspondent Bram Vermeulen uit dat de stad simpelweg niet meer kan vertrouwen op regenwater. Drie jaar op rij is er slechts een fractie van de normale hoeveelheid neerslag gevallen.

'Ik heb medelijden met mensen die geen auto hebben om water te halen'

De bijna vier miljoen inwoners van de stad zijn voor hun drinkwater afhankelijk van een aantal stuwmeren. Ergens tussen maart en eind april komt het punt dat het peil van deze meren te laag is. Dan moet iedereen in de rij staan voor drinkwater bij een van de 200 tappunten, die nu worden opgezet.

Bij een bron staan al tientallen mensen te wachten met lege plastic flessen. Een man vreest dat hij straks drie tot vier uur per dag in de rij moet staan. "Hoe moet dat als je geen auto hebt? Of voor oma?", vraagt hij Vermeulen retorisch. "Mensen realiseren zich pas hoe erg het is als er geen druppel meer uit de kraan komt."

Op allerlei manieren probeert de stad het watertekort op te vangen. Van het drinkbaar maken van zeewater tot boren naar grondwater. De correspondent spreekt een aannemer die dat laatste doet. "Dit kan een groot verschil maken en zo'n 50.000 tot 100.000 liter per uur opleveren." Hij hoopt dat de boor binnen twee weken het water bereikt, maar het kan ook langer duren.

Watercalculator

Toeristen krijgen het verzoek handdoeken zo veel mogelijk te hergebruiken. Bij sommige accommodaties zijn de zwembaden, sauna's en stoombaden volledig gesloten. Er is zelfs een speciale website om je dagelijkse waterverbruik bij te houden. Allemaal maatregelen om zo zuinig mogelijk om te springen met het beschikbare water.

Begin vorig jaar publiceerde Kaapstad een top-100 van straten die het meeste water verbruiken. Met naming en shaming hoopt de gemeente verspilling tegen te gaan. De man die zijn flessen vult bij een bron vindt dat de overheid veel meer had kunnen en moeten doen. "Kaapstad is slecht voorbereid, daar betalen we nu de prijs voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl