Kamervragen: Partij voor de Dieren uit afschuw over dierproeven bij Rijksuniversiteit Groningen

De Partij voor de Dieren zegt met afschuw kennis genomen te hebben van het nieuws dat de Rijksuniversiteit Groningen wilde dieren gebruikt bij dierproeven. De partij stelt kamervragen aan de minister.

Donderdag werd bekend dat de universiteit werkt met in het wild gevangen kauwen en spreeuwen bij een onderzoek naar slaap. De dieren zijn gevangen met nestkasten. Bij dierproeven moet in principe gewerkt worden met daarvoor gefokte dieren.

Animal Rights sloeg alarm. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie ondergaan de vogels bij het onderzoek een zware hersenoperatie waarbij meetapparatuur aan het kopje wordt vastgemaakt. Vervolgens worden ze gedwongen om heen en weer in de kooi te vliegen voor voedsel. Zo worden de dieren uit hun slaap gehouden. Na het verzamelen van de data worden alle dieren gedood.

'Vergunning, dus niet in overtreding'

De RUG stelt een vergunning te hebben en dus niet in overtreding te zijn. De Centrale Commissie Dierproeven keurde de aanvraag goed.

Er werd wel gevraagd waarom deze dieren gebruikt moesten worden en de onderzoekers zeggen dat er geen gefokte dieren beschikbaar waren.

'Dit is ongelooflijk'

Groningse leden van de Partij voor de Dieren zijn onthutst over de gang van zaken. Gebruik van wilde dieren is onethisch, stellen ze. Kirsten de Wrede van de statenfractie van de PvdD noemt het ongelooflijk dat de aanvraag is goedgekeurd. ,,Hier worden wilde dieren gevangen, geopereerd, uit hun slaap gehouden en vervolgens gedood om feiten over slaap teverzamelen. Dat is toch werkelijk ongelooflijk.''

Gemeentelijke fractievoorzitter Gerjan Kelder: ,,Van een modern instituut als de RUG zou men toch verwachten dat ze inmiddels verder kunnen kijken dan dierproeven.''

Waarom dieren uit het wild halen?

Animal Rights stoort zich eraan dat er dieren in het wild gevangen worden en toegevoegd worden aan de groep voor dierproeven. Volgens de organisatie hoeft de RUG bij dit onderzoek niet met wilde dieren te werken. Directeur Rober Molenaar: ,,De onderzoekers hebben dieren nodig die het zelfde dag- en nachtritme hebben als mensen. Daar zijn er veel meer van lijkt me. ,,Er zijn vele dieren beschikbaar. Ook bij de RUG. Waarom dan weer dieren uit het wild halen?''