Martin Paul
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

'Brexit leidt tot uittocht wetenschappers Britse universiteiten'

Maastricht University wordt overspoeld met sollicitaties van wetenschappers uit Groot-Brittannië. Wekelijks liggen er brieven in de bus van toponderzoekers die verbonden zijn aan Britse universiteiten.

Dat zegt Martin Paul, collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht, tegen ScienceGuide. Aanleiding voor de sollicitantenstroom is de op handen zijnde brexit. Hij hoort van andere universiteiten hetzelfde verhaal.

Niet-Britten voelen zich minder welkom en willen terug naar het Europese vasteland. Britse wetenschappers komen niet meer in aanmerking voor Europese beurzen en subsidies, zodra de brexit een feit is. Als ze ergens in de EU op een universiteit gaan werken, blijven die beurzen en subsidies na de uittreding voor hen toegankelijk.

Een woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) noemt nog een andere reden om te verhuizen, schrijft 1Limburg. "Mogelijk hebben reizigers naar Engeland straks een visum nodig. Onderzoekers zijn bang dat collega's niet meer langs kunnen komen als ze de resultaten van onderzoek op een conferentie presenteren."

Brandbrief

Eind vorig jaar heeft de VSNU met de Britse zusterorganisatie daarom een brandbrief gestuurd aan de onderhandelaars over de brexit. Daarin staat: "Houd svp ook rekening met de internationale uitwisseling van wetenschappers en onderzoeksresultaten."

De universiteit van Maastricht loopt vooruit op de brexit, door een samenwerkingsverband op te zetten met de universiteit van York. Ook denkt ze na over het opzetten van een gezamenlijk onderzoekscentrum op een campus in Limburg. Tenslotte kijkt Maastricht University naar gezamenlijke masteropleidingen die een jaar in York en een jaar in Maastricht plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl