Direct naar artikelinhoud
Soap & co

President worden, dat zou Oprah best kunnen

Oprah Winfrey tijdens de uitreiking van Golden Globes, die 7 januari plaatsvond.Beeld Getty Images

Als Trump president kan worden, dan kan ik het ook, zegt Oprah Winfrey. Ze zou er zeker talent voor hebben. President Bush kreeg al eens een lesje van haar in presidentieel optreden.

‘Kan iemand president Bush zeggen dat hij Oprah moet bellen?’ schreef columniste Maureen Ryan op 5 september 2005 in de Chicago Tribune. Orkaan Katrina had een verwoestend spoor getrokken door de Mississippi-delta, er waren honderden doden gevallen, New Orleans stond grotendeels onder water, de chaos in de stad was compleet, er gingen verhalen over moord en verkrachting in de Superdome, het sportstadion waar duizenden inwoners hun toevlucht hadden gezocht.

Oprah heeft miljoenen Amerikanen een stukje toleranter en progressiever gemaakt

Terwijl George W. Bush in de Air Force One over het rampgebied vloog – op de terugweg van een vakantie in Texas – liet Oprah zich er met een cameraploeg middenin droppen. Ze liet de burgemeester en politiechef van New Orleans wanhopige oproepen doen, sprak slachtoffers moed in en ging, tegen het advies van de National Guard in, de Superdome binnen – met een gasmasker op, omdat de stank in het inmiddels grotendeels geëvacueerde stadion ondragelijk was. 

Vanuit New Orleans zette ze haar omvangrijke netwerk van bevriende beroemdheden, geldschieters en haar eigen Angel Network aan het werk om hulp naar het getroffen gebied te krijgen.

Miljoenen kijkers

Wie zegt dat Oprah het niet in zich heeft om president te worden? Destijds dacht ze er overigens absoluut niet over de politiek in te gaan, ze hield zich er juist verre van. Tot Barack Obama zich verkiesbaar stelde, had ze nog nooit haar voorkeur voor een presidentskandidaat uitgesproken. De schatrijke mediatycoon wist hoe groot haar invloed was op de miljoenen kijkers die dagelijks afstemden op haar tv-show, ze gaf geen stemadviezen. Met Obama was dat anders, hem kende ze persoonlijk. The New York Times schreef destijds: ‘Als Obama wint, is dat voor een aanzienlijk deel te danken aan Oprah.’

Ook al was ze meestal politiek neutraal, Oprah beïnvloedde wel degelijk de publieke opinie. Want het ging in haar show niet alleen over dieetpogingen of haar favorite things die ze graag weggaf aan het publiek (‘You get a car, and you get a car and you!’). Ook alle belangrijke maatschappelijke thema’s en taboe-onderwerpen kwamen aan bod: racisme, armoede, vrouwenrechten, wapenbezit, homoseksualiteit. In dat opzicht was ze natuurlijk wel politiek: je kunt gerust concluderen dat ze miljoenen Amerikanen een stukje toleranter en progressiever heeft gemaakt.

Toen haar vorig jaar in een tv-show werd gevraagd of ze president wilde worden, antwoordde ze: “Ik heb het nooit als mogelijkheid gezien. Ik dacht altijd: ik heb geen ervaring, ik weet niet genoeg.” “En toen werd Donald Trump president”, zei de interviewer. Oprah glimlachte. “Nu denk ik: oh....” Ze liet een veelzeggende stilte vallen.

Echte gesprekken

Als ze het serieus overweegt – volgens haar partner Stedman Graham doet ze dat – dan is haar afkeer van de huidige president de reden. Daarom ook gaat ze meewerken aan het nieuwsprogramma ‘60 Minutes’, een ‘journalistiek bastion’, volgens Oprah. “In een tijd waarin we zo verdeeld zijn, wil ik relevante informatie geven en echte gesprekken op gang brengen tussen mensen met verschillende achtergronden.”

De speech die ze gaf bij het Golden Globes-gala was niet per ongeluk van presidentieel kaliber

De speech die ze hield op het Golden Globes-gala, waarin ze sprak over racisme, seksueel geweld tegen vrouwen, het belang van persvrijheid, tirannen en slachtoffers, was in elk geval niet per ongeluk van presidentieel kaliber. Oprah doet nooit iets per ongeluk. Misschien is dit het begin van een verkiezingscampagne. Misschien is het alleen om de zittende president te laten zien hoe het wél moet. Net als toen in New Orleans.

Reageren? Mail naar h.vandijk@trouw.nl.

Lees hier meer van de rubriek Soap&Co, waarin redacteur Harmen van Dijk wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten bespiegelt.