Direct naar artikelinhoud

Waarom nodigt platform 'De Nederlandse Leeuw' bijna uitsluitend (zeer) rechtse sprekers uit voor een debat?

Ariejan Korteweg in Den Haag

Tweeduizend mensen die op een vrijdagavond in Rijswijk gaan debatteren over integratie, immigratie en identiteit. Niet per se politiek correct, wel met een gedeelde behoefte tot oplossingen te komen. Er zijn een liedjeszanger vooraf, een dj na en genoeg leuke types om tussendoor een hapje of drankje mee te doen.

Met z'n allen het land een stukje verder helpen: wie kan daar wat op tegen hebben? Mooi toch als mensen het initiatief nemen zo'n debatplatform op poten te zetten? Zeker als over de structuur goed is nagedacht. Acht ronden met telkens drie gespreksgroepen van zeg 250 mensen. Zodat er aan het eind van de dag 24 plannen liggen. Die op hun haalbaarheid worden getoetst en vervolgens voorgelegd aan politici.

De Nederlandse Leeuw. Zo heet de club die het evenement op poten zette. 'Bezorgde maar enthousiaste Nederlanders', die vinden dat het in de media steeds dezelfden zijn die aan het woord komen. En weleens uit een ander vaatje willen tappen. Remigratiebeleid, het sluiten van de grenzen, de duur van de immigratieprocedure - dat zijn onderwerpen die langs zullen komen.

Elisabeth Hunyadi en Michael Kloprogge bij Willem van Oranje.

Er is een imposante lijst sprekers: Joost Niemöller, Rita Verdonk, Jenny Douwes, Ybeltje Berckmoes, Derk Jan Eppink, Sid Lukkassen, Geerten Waling, Wim van Rooy, Sietske Bergsma, Afshin Ellian, Michiel Hemminga, mensen van Leefbaar Rotterdam (2x) en Vlaams Belang. Wat opvalt: bijna uitsluitend rechts, hier en daar nogal zeer rechts. Alsof de organisatoren overtuigd zijn dat daar tegenwoordig de betere ideeën te halen zijn.

Rutger van den Noort, initiatiefnemer van De Nederlandse Leeuw, had zijn ambitie al eens helder geformuleerd: 'De grootste studiebijeenkomst van Nederlanders sinds de 18de eeuw.' Van hem hoopte ik meer te horen over het kleine vijvertje waarin was gevist. Maar Van den Noort had geen tijd. Wie wel willen praten: mede-oprichter Elizabeth Hunyadi en eventmanager Michael Kloprogge.

Wat opvalt: bijna uitsluitend rechts. Alsof de organisatoren overtuigd zijn dat daar tegenwoordig de betere ideeën te halen zijn

Hunyadi, Roemeens-Hongaarse van origine en voormalig rechterhand van PvdA-dissident Jacques Monasch, vluchtte ooit naar Nederland wegens de onderdrukking van de Hongaarse minderheid in Roemenië. Ze noemt De Nederlandse Leeuw haar manier om dankbaarheid te tonen. 'We kunnen trots op Nederland zijn. Jammer dat het patriottisme hier zo weinig leeft.'

Nu het landelijk referendum wordt afgeschaft, zegt ze, is het goed om toch een nationaal publiek debat te kunnen voeren. Dat moet niet bij één keer blijven. De Nederlandse Leeuw wil ook Europa, klimaat, zorg en onderwijs behandelen. En nee, ze willen geen partij worden.

'Eerlijk kleur bekennen', dat is wat De Nederlandse Leeuw op z'n site van de 'mainstream media' vraagt. Dat mag dan ook van de leeuw zelf worden verwacht. Vandaar de nieuwsgierigheid naar die hang naar rechts: waarom het debat zo eenzijdig inkleuren? Hunyadi vindt dat een kwestie van beeldvorming. 'Kom meepraten, iedereen is welkom.'

Leeuw in Rijswijk.

'We wilden buiten de zelfbenoemde deskundigen blijven', zeggen de organisatoren: geen lui die geregeld bij Buitenhof, Nieuwsuur, Pauw of DWDD opduiken, maar mensen die er echt wat van afweten.

Nog afgezien van de kwestie of deze sprekers echt zo zelden een podium krijgen, toch opnieuw de vraag: waarom zo eenzijdig gezocht? We hebben Paul Scheffer benaderd, vertelt Hunyadi dan, en Leo Lucassen - pleitbezorger van migratie.

Later stuurt ze nog een lijstje met weigeraars, van wie sommigen - Astrid Oosenbrug (PvdA) - zich niet deskundig blijken te vinden, en anderen - Huub Bellemakers (GroenLinks) - van niets zeggen te weten. Van weer anderen - Klaas Dijkhoff, Meindert Fennema - mag niet worden verwacht dat ze het linkse tegengeluid vertegenwoordigen. Zelfs Monasch trok zich op het laatste moment terug.

Nog afgezien van de kwestie of deze sprekers echt zo zelden een podium krijgen, toch opnieuw de vraag: waarom zo eenzijdig gezocht?

Zo'n programmering maakt andere deskundigen wellicht bang knuffelprogressief in de rechtse kerk te worden, zeg ik. Dat zou Hunyadi jammer vinden. Want nog eens: 'We willen iedereen een platform bieden. Het was nooit de bedoeling dit evenement naar links of rechts te laten uitslaan.'

Zo hakketakken we in alle vriendelijkheid door. 'We doen dit voor het eerst', zegt Hunyadi nog. 'Ik baal er ook van. Noem maar sprekers die we nog kunnen uitnodigen.'

Rita Verdonk zal de haalbaarheidscheck verzorgen.

Dus dit initiatief is eigenlijk door rechts gekaapt, probeer ik nog. Dan komt Kloprogge - zelf actief VVD-lid geweest - met een aanvulling. Deze sprekers pakken hun kans, zegt hij, omdat de anderen al zo vaak hun zegje kunnen doen. 'Mensen moeten uit hun Haagse comfortzone komen.'

Voor wie dat aandurft: er zijn nog kaarten, à 25 euro. Dresscode is 'Hip Hollands', met graag iets van oranje.