Na verkrachting en moord 8-jarig meisje dagenlang protest in Pakistan

Woede en rouw om de vermoorde en verkrachte 8-jarige Zainab

Pakistan is de laatste dagen in de ban van de dood en verkrachting van een 8-jarig meisje. In het hele land gaan duizenden inwoners al dagenlang de straat om op te demonstreren tegen de laksheid van de politie bij het onderzoek naar de ontvoering.

De 8-jarige Zainab Anasari is het twaalfde meisje dat in een jaar tijd in de regio Kasur werd ontvoerd. Ze werd afgelopen weekend ontvoerd toen ze onderweg was naar een huis in haar buurt. Haar lichaam werd dinsdag gevonden op een vuilnisbelt. Haar ouders waren toen op pelgrimstocht in Saudi-Arabië.

Zainab Anasari

De politie zou te weinig hebben gedaan om de daders te vinden en de betrokken agenten zouden te laks hebben gehandeld, is nu het geluid in de regio. Dat is een terugkerend probleem: bij vorige kindontvoeringen deden de autoriteiten ook niet genoeg, zeggen inwoners. Die inwoners zijn dinsdag de straat op gegaan en worden inmiddels bijgestaan door bekende politieke en militaire leiders. Ook Nobelprijswinnaar Malala eiste actie op Twitter.

Gisteren liepen de demonstraties uit de hand. Twee betogers werden door de politie doodgeschoten toen een politiebureau in Kasur werd aangevallen.

Volgens de regionale politiechef Zulfiqar Hameed is de politie niet te laks geweest. Hij beloofde gisteren dat de moord snel wordt opgelost. "We hebben opnames waarop te zien is dat Anasari wordt meegenomen door een man", vertelde hij. De politie heeft inmiddels het dna van 95 mannen afgenomen.

Terugkerende problematiek?

Van de twaalf ontvoeringen het afgelopen jaar zijn vier daders gearresteerd. Een andere verdachte werd gedood bij zijn arrestatie. De afgelopen jaren werden meerdere politiefunctionarissen overgeplaatst naar andere districten omdat ze niet genoeg hadden opgetreden bij meldingen van vermiste kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl