Quote-baas onder vuur na hbo’ers-uitspraak in DWDD

Quote-baas Sander Schimmelpenninck mag door Het Parool dan wel geprezen zijn als de nieuwste prettige talkshowgast, woensdagavond viel hij bij tv-kijkend Nederland minder in de smaak. Dat blijkt uit reacties op sociale media. De Wereld Draait Door besteedde aandacht aan misstanden bij studentenverenigingen. Daarvoor zaten de makers van Rambam aan tafel, die in die wereld hebben geïnfiltreerd. Schimmelpenninck zat aan tafel als ervaringsdeskundige over dit onderwerp.

Schimmelpenninck zat vroeger zelf bij het corps. “Ja, daar moet ik tegenwoordig bijna beschaamd over zijn, maar ik vond het toch echt heel leuk.”

Hij is niet zo onder de indruk van de aflevering van Rambam, dat onder meer filmde hoe een eerstejaars met een hoofdwond werd afgevoerd naar het ziekenhuis vanwege een heftige ontgroening. “Ik heb net die aflevering gezien en ben niet heel erg geschrokken. Ik heb het zelf ook meegemaakt. De verhalen van vroeger waren een stuk heftiger.”

Het gaat een beetje in golfbewegingen, meent Schimmelpenninck. “In de jaren zestig, de hippietijd, werden de ontgroeningen ook wat softer. Toen was er ook veel kritiek. In de jaren tachtig en negentig werd het weer heftiger.”

Hoe zag zijn eigen ontgroening eruit? “Fysiek wel zwaar. Je werd wel geduwd en af en toe werd je ook wel aangeraakt. Het basisidee van ontgroening is dat je een band schept door middel van een sociale snelkookpan. Op basis van een gezamenlijke ervaring groei je naar elkaar toe.

Ontgroeningen zijn goed, vindt Schimmelpenninck. “Er zijn vaak wel verwende kinderen uit Wassenaar of Bloemendaal die best even op hun plek gezet mogen worden. Dat was voor mij ook wel goed toen ik 18 was en een grote bek had.”

Maar waar gaat het nu dan zo mis? “Het is een gevoelig puntje, maar het corps had in de jaren zeventig te weinig leden en toen hebben ze de poort open gegooid voor de hbo’ers. Daarmee is het niveau een beetje omlaag gegaan. Het is een beetje hard om te zeggen, maar het corps is eigenlijk niet elitair genoeg meer. De goede, ambitieuze mensen die denken: ja, dat is een clubje voor autoschool-jongens uit Wassenaar, daar heb ik geen zin in. Het corps moet weer selecteren op talent en ambitie en niet op afkomst en poen.”

Die uitspraak over hbo’ers viel bij kijkers niet in de smaak. Ze verwijten hem arrogant te zijn. “Ik ben even mijn avondmaal uitspugen van die arrogante Quote-dweil!“, zegt kijker Marlies bijvoorbeeld.

LINDA.nieuws heeft nog een aantal reacties van verbaasde kijkers op een rij gezet.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen