Donald Trump krijgt vrijdag eerste medisch onderzoek

Donald Trump © Belga Image
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Vrijdag krijgt de 71-jarige Donald Trump zijn allereerste medisch onderzoek als Amerikaans president. Wat zullen de Amerikanen te weten komen?

In 2015 liet Trumps voormalige huisarts Harold N. Bornstein weten dat Trump het ‘gezondste individu ooit verkozen’ zou worden. Binnenkort weten we of hij gelijk heeft of niet, aldus de krant The New Yrok Times.

Het medisch onderzoek zal plaatsvinden in het Walter Reed National Military Medical Center in Washington onder leiding van de huisarts van het Witte Huis, Dr. Ronny L. Jackson.

Indien het Witte Huis zoals bij de vorige presidenten dezelfde hoeveelheid informatie vrijgeeft, zal het Amerikaanse publiek binnenkort dus weten hoe het met de gezondheid van hun president gesteld is. Wat we alvast weten is dat behalve een sporadisch spelletje golf, de Amerikaanse president niet meteen de meest sportieve persoon is. Bovendien bestaat zijn dieet hoofdzakelijk uit rood vlees, fastfood en frisdranken.

Uiteindelijk zal het Trump zelf zijn die beslist wat er bekend mag worden gemaakt over zijn persoonlijke gezondheid. Wellicht om gênante situaties te vermijden. Toen de voormalige huisarts van Trump vorig jaar een boekje open deed over de gezondheid van Trump, vielen de zeer lage PSA-waarden daarbij op. Urologen concludeerden daaruit dat Trump wellicht behandeld werd voor een vergrote prostaat of prostaatkanker. Maar volgens Bornstein was dat het gevolg van het haargroeimiddel Finasteride, dat ook wordt voorgeschreven tegen prostaatvergroting.

Volgens de woordvoerster van het Witte Huis, Sarah Huckabee Sanders, zal voor het medisch onderzoek meer dan waarschijnlijk eenzelfde procedure gevolgd worden als bij de presidenten Barack Obama en George W. Bush. Toen gaf het Witte Huis details vrij over de lengte, het gewicht en het cholesterol van de president.

Maar het is vooral Trumps mentale toestand die velen zorgen baart. En daar zullen wellicht veel minder gegevens over uitlekken. Volgens het Witte Huis zal de president geen psychiatrisch onderzoek ondergaan, aldus The New York Times. Wellicht zullen de dokters wel nagaan of hij te kampen heeft met ongewone angsten of stress. Of hij op andere mentale aandoeningen, zoals dementie, zal worden onderzocht, werd niet bekend gemaakt.

Een tiental Amerikaanse Congresleden, het merendeel Democraten, hebben onlangs nog een hoogleraar psychiatrie van de Yale University geraadpleegd over de mentale gezondheid van president Donald Trump. Daarnaast stellen psychiaters openlijk de zogenaamde Goldwater Rule in vraag, een regel die stelt dat leden van de American Psychiatric Association geen diagnose mogen stellen over publieke personen als ze niet met de patiënt hebben gesproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content