NOS NieuwsAangepast

'Gaan we nou weer een heksenjacht op studentenverenigingen beginnen?'

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Geweld bij het Amsterdams Studenten Corps, hersenletsel na een ontgroening bij het Delftse Virgiel, racistische uitlatingen bij verenigingen in Leiden en vernielingen door het Groningse Vindicat. De laatste tijd komen verenigingen voor studenten keer op keer negatief in het nieuws. Vandaag is het ook weer zover: er is kritiek op de liederenbundel van de Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging (UAV).

In de bundel staan teksten als "Ik ben zo wa-wa-wa-waanzinnig geneukt / jij hebt je hamer in mijn grotje gebeukt" en woorden als 'veldwerksletten' en 'kuthoeren'.

"Gaan we hier nou ook al een heksenjacht op beginnen?", vraagt hoogleraar Frits van Oostrom zich af. Van Oostrom liet zich de afgelopen maanden negatief uit over ontgroeningen bij studentenverenigingen. "Vernederingen bij ontgroeningen moeten met wortel en tak worden uitgeroeid. Daar is een beweginkje van in gang gezet. Maar deze liederen lijken me niet echt een groot structureel probleem."

Natuurlijk zou ik graag willen dat die studenten de Matthäus Passion zingen, maar zo is die sfeer binnen een vereniging niet.

Frits van Oostrom

Het is goed dat er aandacht is voor misstanden binnen verenigingen, gaat Van Oostrom verder. Maar er moet ergens een grens worden getrokken. "Natuurlijk zou ik graag willen dat die studenten de Matthäus Passion zingen, maar zo is die sfeer binnen een vereniging niet. Deze teksten zijn niet verheffend. Natuurlijk, het is grof taalgebruik, maar het hoort bij die jolige sfeer. Volgens mij wordt er niemand persoonlijk te schande gemaakt."

Het probleem bij studentenverenigingen ligt bij de rituelen, het geweld, de vernedering, zegt Van Oostrom. "Gekke liedjes zijn een eeuwenoude traditie. Die worden gezongen in kleedkamers, misschien ook wel op congressen. Dat is geen drama."

Het lijkt er nu op dat studentenverenigingen helemaal niets goeds meer kunnen doen, zegt de hoogleraar. "Ze zijn niet gebaat bij deze kruistocht." Het is goed dat ze worden doorgelicht. "Dat hebben we bij het leger gedaan, bij de katholieke kerk en nu ook hier. De voorzitters moeten de kritiek serieus nemen, maar sommige dingen zijn gewoon passabel."

We focussen ons veel op het negatieve aspect van studentenverenigingen, we moeten ook naar het positieve kijken.

Matthijs Kneepkens, Landelijke Kamer voor Verenigingen

Matthijs Kneepkens van de Landelijke Kamer voor Verenigingen wil daarom dat er meer aandacht komt voor de positieve kanten van een vereniging. "Dat er gekeken wordt naar wat er fout gaat, is goed. Dat er consequenties aan zitten als verenigingen zich niet aan afspraken houden, is ook goed. Maar we focussen ons veel op het negatieve de laatste tijd."

Focussen op het positieve dus, zegt Kneepkens. "Deze verenigingen organiseren bijvoorbeeld evenementen om geld op te halen voor goede doelen. Ook zorgen ze ervoor dat mensen uit allemaal verschillende milieus vriendschappen kunnen vormen. Dat is echt een kracht, en het zou goed zijn als we ook openstaan voor die verhalen."

Wel of niet op cv?

Want de situatie heeft inmiddels ook effect op studenten van verenigingen die niet slecht in het nieuws zijn geweest. "Sommige studenten die lid zijn van het corps worden onzeker en beginnen zich af te vragen of ze straks na hun afstuderen nog wel bij bedrijven aan kunnen komen", zegt Oskar Knötschke van studenten.net. "En of ze hun ervaring in bepaalde commissies van hun vereniging nog wel op hun cv moeten laten staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl