Wij zochten het uit: laten katten scheten?

Soms zijn er van die dingen die voorbij komen tijdens een gesprek met vrienden waar je niet direct antwoord op hebt. De vraag: ‘laat een kat scheten’ past hier perfect bij. Daarom ging ik op onderzoek uit!

Katten en scheten

Bij honden is het overduidelijk: ze laten gewoon scheten! Die hoor je en die ruik je. Hier hebben we dan ook geen twijfel over. Maar hoe zit dat nu met katten? Want je hoort het niet, toch? Daarom zijn wij het internet afgestruind om antwoord te zoeken op de vraag of een kat nu ook echt scheten kan laten en waarom dan wel of niet?

We hebben het antwoord gevonden en eigenlijk is het heel voor de hand liggend.

Het antwoord

Allereerst: katten hebben alles wat er nodig is om scheten te laten. Dat is een maag-darmkanaal en een anus. Doordat ze dit beide hebben, zijn ze fysiek in staat om overtollige lucht/gas naar buiten te werken. Het lichaam van katten is dus geschikt om scheten te laten, maar doen ze dat dan ook?

Eigenlijk is het een heel eenvoudig antwoord: JA! Maar waarom eigenlijk en waarom horen we dit dan niet?

De uitleg

Katten hebben een andere manier van eten: ze schrokken het eten niet naar binnen, waardoor er minder lucht met het eten mee naar binnenkomt. Op deze manier is er dus ook minder gas dat moet ontsnappen waardoor er veel minder scheten zijn en ze vaak ook niet hoorbaar zijn voor de buitenwereld. Wel is er soms een ‘lucht’ waarneembaar als je dichtbij het achterste van je kat ruikt, maar dat is niet altijd een goed teken.

Katten schrokken niet, zo weten we nu. Maar er zijn wel katten die een overschot aan gas hebben, doordat er voedsel gegeten wordt waar lucht in verwerkt is. Op deze manier krijgen katten teveel gas in (uiteindelijk) de darmen en dit kan weer tot problemen leiden. Heeft jouw kat een dikkere buik, of is er veel ‘gasvorming’, dan is het goed even naar de dierenarts te gaan. Dit kan erop wijzen dat er iets mis is van binnen, omdat ze normaal gesproken weinig extra lucht met het eten mee naar binnen krijgen.

Zo, dit weten we nu dus ook weer. Wil je meer weten over dit onderwerp, check dan vooral de bronnen hieronder om meer te lezen over hoe dit het proces van voedsel verteren werkt.

Bron 1 Bron 2

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...