Direct naar artikelinhoud

Journalisten in Burma hangt veertien jaar cel boven het hoofd

Spandoeken bij de rechtbank.Beeld EPA

Twee verslaggevers van het internationale persbureau Reuters zijn in Burma aangeklaagd, nadat ze verslag deden van het dramatische lot van de Rohingya-bevolking. Ze kunnen maximaal veertien jaar gevangenisstraf krijgen, op basis van een Britse koloniale wet.

Wa Lone (31) en Kyaw Soe Oo (27) staken hun duimen omhoog, ondanks de handboeien die ze om hadden, toen ze gisteren in de Burmese hoofdstad werden voorgeleid. “Ze hebben ons gearresteerd en actie ondernomen omdat we de waarheid wilden openbaren”, zei Wa Lone tegen verslaggevers. Enkele tientallen demonstranten betuigden hun steun aan de twee journalisten. Sommigen droegen T-shirts met de tekst ‘Journalism is not a crime' (journalistiek is geen misdaad).

De twee zouden geheime documenten van politie-agenten hebben gekregen met informatie over de Burmese campagne tegen de Rohingya’s, een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische land. Burmese militairen en agenten voeren de afgelopen maanden een campagne van geweld en terreur in de noordwestelijke provincie Rakhine. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn al 655.000 Rohingya’s gevlucht naar buurland Bangladesh.

Het Burmese ministerie van informatie liet weten dat de twee journalisten zijn gearresteerd omdat ze ‘belangrijke en geheime overheidsdocumenten’ in hun bezit hadden, met betrekking tot Rakhine en de veiligheidsdiensten. Deze ‘illegaal verkregen informatie’ wilden ze vervolgens delen met buitenlandse media.

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, heeft protest aangetekend tegen de arrestatie

Volgens de Burmese aanklager hebben de twee daarmee de ‘Official secrets act’ overtreden, een wet uit 1932, toen het land nog een Britse kolonie was. De wet stelt straffen op het binnengaan van verboden gebieden en het fotograferen of op een andere manier gebruiken van geheime overheidsdocumenten met de bedoeling om ‘vijanden’ ten dienste te zijn. Twee agenten van wie ze de documenten zouden hebben gekregen, zijn ook gearresteerd.

 Aung San Suu Kyi

Stephen J. Adler, de hoofdredacteur van Reuters heeft geprotesteerd tegen deze ‘ongerechtvaardigde en schaamteloze aanval op de persvrijheid’. “Onze collega’s moeten zo snel mogelijk de gelegenheid krijgen om weer aan het werk te gaan en verslag te doen van de gebeurtenissen in Burma.”

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft ook protest aangetekend tegen de arrestatie, die volgens hem aangeeft dat het met de persvrijheid achteruit gaat in Burma. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson heeft gezegd dat de twee onmiddellijk vrijgelaten moeten worden. Voormalig president Bill Clinton noemde hun arrestatie op Twitter ‘onacceptabel’.

De Burmese regering ontkent dat de arrestatie de persvrijheid beperkt en roept op het oordeel van de ‘onafhankelijke rechter’ af te wachten. Aung San Suu Kyi, de politiek leider van Burma en winnares van de Nobelpijs voor de vrede, heeft zelf niet gereageerd op de arrestatie. Op 23 januari gaat de rechtszaak verder.