Direct naar artikelinhoud

Rutte preekt: 'voor 49 procent twijfel, voor 51 procent zeker weten'

Premier Rutte, hier overigens in de Eerste Kamer.

Premier Rutte ziet de christelijke waarden uit Bijbel als het fundament van de samenleving. Dat zei hij vandaag bij  de 'Preek van de Leek' in een Haagse kerk. Rutte pleitte er ook voor godsdienstvrijheid.

Dat hij gelovig is, daarover heeft premier Mark Rutte nooit geheimzinnig gedaan. Hij vertelde erover in interviews. Maar niet eerder gaf hij zo'n persoonlijke geloofsgetuigenis af als vanmorgen, bij  de 'Preek van de Leek'. "Het geloof hoort bij me", zei de premier. "Ik omschrijf het vaak als: voor 49 procent twijfel en voor 51 procent een zeker weten. Een instinctief zeker weten, dat bestaat naast het verstand. Het zijn twee parallelle sporen, zonder wissel ertussen."

In de protestantse Duinzichtkerk, om de hoek bij  zijn huis, sprak de premier honderden kerkgangers toe. Hij was uitgenodigd om er te spreken in een kerkdienst, waarin ook de gebeden en liederen aansloten op de Bijbelteksten die de premier had uitgekozen. Het is voor het eerst dat een premier de 'Preek van  de Leek' houdt, zoals de optredens heten die veel kerken met gastsprekers organiseren.

Preek
Lees hier de hele preek van Rutte terug, op de site van de overheid.

Voor 49 procent twijfel en voor 51 procent een zeker weten
Premier Rutte

Rutte sprak er in een taal die voor de kerkgangers vertrouwd klonk. "Het lijden en de wederopstanding van Christus staan voor de troost en de hoop die alles omvatten wat voor ons van belang is", zei hij. "Ons persoonlijk geloof vraagt continu inzet om het sterker te maken." Niet dat de premier daar dagelijks intensief mee bezig is. "Het is soms lastig om precies vast te pakken wat dit betekent in mijn dagelijks leven."

Voor de premier is het geloof ook een bron van goede jeugdherinneringen. Zijn opa was ouderling in de Badkapel in Scheveningen, zijn hervormde ouders gaven hem een 'vanzelfsprekend' geloof mee 'in geloof, hoop en liefde'. "De kinderbijbel die opa ons naliet, stond vol prachtige verhalen en tekeningen. Zoals het stoere verhaal over Simson en Delila dat mij bezighield. Ook wel bekend als Samsom. Ook toen al." Ook grapte de premier dat hij weleens stiekem droomde koning Salomo uit het Oude Testament te zijn. "De hele dag wijze en rechtvaardige besluiten nemen en dan tegen de avond alleen maar mensen die je dankbaar zijn en tevreden naar huis gaan."

Het is soms lastig om precies vast te pakken wat dit betekent in mijn dagelijks leven
Premier Rutte

Geloof is belangrijk

Maar de kern van zijn verhaal was een andere boodschap: geloof is belangrijk voor de samenleving. Die boodschap had een impliciete politieke lading, omdat in de Tweede Kamer veel discussies gaan over godsdienstvrijheid en de plek van religie.  Als liberaal heeft Rutte altijd benadrukt dat religie 'achter de voordeur' hoort. Hij vindt dat nog steeds, maar voegt er nadrukkelijk aan toe dat religie belangrijk is voor de samenleving.

Daarmee was de preek ook een boodschap naar de PVV, die de godsdienstvrijheid wil  inperken. Hij verwees naar de Grondwet, die niet alleen de vrijheid van meningsuiting garandeert, maar ook de godsdienstvrijheid 'om elk geloof aan te hangen'.  

Geloofstradities zijn volgens de premier 'een maatschappelijk kapitaal'. "Als we daarmee woekeren in de goede zin van het woord, voegt dat waarde toe aan de samenleving als geheel. Als we ze ongebruikt laten, verliezen we iets essentieels", zei Rutte.

De protestants-christelijke cultuur heeft volgens de premier gezorgd voor belangrijke maatschappelijke waarden: hard werken en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen doen en laten, discussie en debat, omzien naar elkaar, verdraagzaamheid. Veel van de normen en waarden in Nederland hebben volgens hem 'nog zeer herkenbaar een religieuze herkomst'.  

Na afloop prezen de kerkgangers vooral het persoonlijke deel van Ruttes preek. "Heel mooi gesproken. Moedig dat hij zo persoonlijk over zijn geloof en twijfels spreekt",  zei Ite van Dijk, lid van de Duinzichtkerk. Ruttes moeder kreeg thuis de bloemen bezorgd die voorin de kerk stonden, als bedankje van de buurtkerk.

Moedig dat hij zo persoonlijk over zijn geloof en twijfels spreekt
Ite van Dijk, lid Duinzichtkerk