Direct naar artikelinhoud

Chinese zwemster doorbreekt taboe: 'Ik was ongesteld'

De Chinese zwemster Fu Yuanhui heeft tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het debat aangewakkerd over het taboe rond menstruerende sportsters. Na een verloren race vertelde ze de interviewer dat ze ongesteld was. Yuanhui is 'een heldin', menen nu veel vrouwen.

De Chinese zwemster Fu Yuanhui met haar bronzen medaille op de 100 meter individueel.Beeld reuters

De zwemster zat op de grond tijdens de interviews met haar teamgenoten en had zichtbaar pijn. Toen het haar beurt was om commentaar te leveren en de interviewster vroeg of ze soms buikpijn had, zei de 20-jarige zwemster: 'Nee, ik ben gisteren ongesteld geworden, daarom ben ik nog wat slap en moe. Maar het is geen excuus. Ik presteerde niet goed. Het voelt alsof ik mijn teamgenoten in de steek heb gelaten.' Het Chinese vrouwenteam greep net naast een medaille op de 4x100 meter vrije slag en werd teleurstellend vierde.

Lees ook:

Heeft menstruatie invloed op sportprestaties en, zo ja, is die dan negatief of positief?

Yuanhui haalde eerder op de 100 meter individueel nog brons. Het interview na deze race waarin ze zegt: 'Ik ging zo snel, het komt door mijn mystieke energie' maakte haar al een held op sociale media en leverde haar miljoenen volgers op Weibo, het Chinese Twitter, op. Met haar openhartigheid na deze race, is ze weer een hit op sociale media.

Dat menstruatie op veel plekken in de wereld nog steeds een groot taboe is, blijkt uit de reacties die volgden op de bekentenis van de zwemster, zo meldt The New York Times. Op Weibo werd het onderwerp meteen 'trending'. De zwemster kreeg veel bijval van zowel vrouwen als mannen die haar 'een heldin' noemden omdat ze voor haar menstruatie 'uitkwam'. De kritiek van - vooral - mannen dat het 'onhygiënisch en ongezond' is om te zwemmen tijdens de menstruatie leverde hoon op.

Twitter bericht wordt geladen...

Ongepast

In China wordt over het algemeen niet openlijk gesproken over menstruatie. Ongesteld zijn wordt daar eufemistisch aangeduid als 'mijn tante is op bezoek' of 'ik heb een pauze'. Maandverbandreclames mogen niet tijdens primetime worden vertoond omdat ze 'ongepast' zouden zijn. Tampons worden bijna niet gebruikt omdat Chinese vrouwen denken dat ze erdoor ontmaagd kunnen worden.

Maar niet alleen in China is het maandelijkse vrouwelijk ongemak een schaamtevolle aangelegenheid. De Britse krant The Guardian noemde menstruatie vorig jaar nog 'het laatste grote sporttaboe' nadat een Britse tennisster sprak over haar ongesteldheid na een verloren wedstrijd. De krant citeert de voorzitter van de stichting 'Vrouwen in de Sport'. 'Het is belangrijk dat de sportwereld de mogelijke gevolgen van de menstruele cyclus voor vrouwelijke atleten begrijpt. Dit is niet een kwestie die taboe zou moeten zijn.'

Dat vond ook de Amerikaanse zangeres Kiran Gandhi die in 2015 uit protest de marathon van Londen liep zonder tampon. De foto's van haar bloedvlekken gingen de wereld over. 'In onze cultuur wordt geheimzinnig gedaan over menstruatie, alsof het iets is om ons voor te schamen', schreef ze in een open brief na haar daad. 'In ontwikkelingslanden, waar vrouwen niet altijd de beschikking over maandverband of tampons of een plek om zich discreet te verschonen hebben, blijven ze thuis van werk of school tijdens hun menstruatie. Hierdoor zullen ze hun economische achterstand nooit wegwerken'.