Direct naar artikelinhoud
Update

FBI vervolgt Clinton niet om e-mails, Trump spreekt van 'corrupt systeem'

De FBI trekt zijn verdachtmakingen aan het adres van Hillary Clinton in. Na onderzoek van recent aangetroffen e-mails handhaaft de dienst de conclusie van juli dat de Democratische presidentskandidaat niet vervolgd hoeft te worden.

Hillary Clinton tijdens een kerkdienst in Pennsylvania.Beeld afp

Dat schrijft FBI-directeur James Comey in een kort briefje aan het Amerikaanse Congres, dat zondag is verstuurd. Volgens hem zijn de afgelopen week alle e-mails bekeken die werden gevonden op een computer van Anthony Weiner, de man van een assistente van Clinton, en die van Clinton afkomstig waren of aan haar gericht in de tijd dat zij minister van Buitenlandse Zaken was.

Daarmee is deze 'oktober surprise', een nieuwe ontwikkeling die de verkiezingen kan beïnvloeden, een holle doos gebleken. Het grote nieuws, door Comey zelf vorige week vrijdag in de wereld gebracht, blijkt geen nieuws te bevatten.

Met de 'vrijspraak' kan Clinton zonder obstakels het laatste rechte eind in naar de presidentsverkiezingen dinsdag. Het is aannemelijk dat deze wending haar kansen weer iets zal verbeteren, al zal een deel van de opgeworpen twijfel haar blijven aankleven.

Haar Republikeinse tegenstrever Donald Trump heeft al op het nieuws gereageerd: Clinton wordt volgens hem beschermd door 'een corrupt systeem'. 'Je kunt geen 650.000 e-mails bekijken in acht dagen tijd. Dat is niet mogelijk mensen', zei hij. 'Hillary Clinton is schuldig. Zij weet dat, de FBI weet dat en het volk weet dat, dus nu is het tijd op het recht te laten geschieden door naar de stembus te gaan op 8 november.'

Vorige week vrijdag stuurde Comey het opzienbarende bericht de wereld in dat het onderzoek naar Clintons e-mail een vervolg zou krijgen. In juli had hij geconcludeerd dat ze weliswaar slordig was geweest door als minister van Buitenlandse Zaken al haar elektronische communicatie via een server in haar eigen huis te laten lopen, maar dat dat niet strafbaar leek. In zijn brief vorige week schreef hij dat er nieuwe mails waren gevonden, op een andere plek, die 'mogelijk iets te betekenen' hadden.

Twitter bericht wordt geladen...

Seksting met minderjarige

Deze waren aangetroffen op een laptop van Anthony Weiner, naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt wegens mogelijke seksting van een minderjarige. Weiner is een voormalig Democratische politicus en de man (bijna ex-man) van Huma Abedin, de belangrijkste assistente van Clinton.  De suggestie was dat daar mogelijk staatsgeheimen tussen zaten, maar de bewoordingen waren vaag. De FBI had toen nog niet eens een volmacht om de mails te mogen lezen. Volgens NBC waren de meeste mails duplicaten van mails die al onderzocht waren.

Het is ongebruikelijk dat de FBI vlak voor de verkiezingen iets over onderzoek vertelt dat de uitslag kan beïnvloeden. Daarom was de ophef groot en kwam Comey onder grote druk te staan om zpo snel mogelijk openheid van zaken te geven.

Intussen had het bericht al effect op de verkiezingsrace. Donald Trump, tot dan toe op grote achterstand in de peilingen, steeg afgelopen week twee procentpunten en maakte volgens de statistische website fivethirtyeight.com zondag 35 procent kans op het presidentschap, nadat hij twee weken eerder op 12 procent had gehangen.

Comey, een door president Obama benoemde Republikein, lijkt onder grote druk te hebben gestaan van Trump-gelieerde FBI-medewerkers, met name uit New York. Website The Daily Beast schreef donderdag dat Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York en een belangrijke Trump-supporter, zijn oude connecties bij de FBI heeft aangespoord om de Weiner-zaak tegen Clinton te gebruiken.

Comey handelde vervolgens tegen de zin in van minister van Justitie Loretta Lynch, door met het nieuws naar buiten te komen.

Is Clinton even erg als Trump?

Uit angst partijdig te lijken, presenteren Amerikaanse media misdragingen van Clinton als gelijkwaardig aan die van Trump.