“Ik ben een Achterhoeker. Ik denk al heel snel: doe eens effe normaal allemaal.’’ Bert Wagendorp schreef onlangs zijn 1500ste column. Hij is al twaalf jaar een van de invloedrijkste columnisten van de Volkskrant.

Wagendorp was afgelopen jaar in zijn columns kritisch over populistische politici die radicale veranderingen propageren. “De essentie van mijn boosheid is dat ik niet houd van mensen die bewust de samenleving splijten”, zet hij.

Uit de ivoren toren

Wagendorp zette zich als schrijver op de kaart met de bestseller Ventoux. Dit jaar verscheen zijn roman Masser Brock, over een columnist van een grote krant die twijfelt over zijn vak en de waarheid.  Door de opkomst van meningenfabrieken als Twitter en Facebook heeft hij concurrentie van een miljoen columnisten.  “Alles wat je schrijft is al door iemand anders gezegd” zegt hij.

Wagendorp was de opvolger van Jan Blokker die nog een alleenrecht had op een mening in de krant. “De columnisten van zijn generatie zaten in een ivoren toren en meenden precies te weten hoe het zat. Ik hoor tot de generatie die twijfelt.’’

‘De liegende media’

Afgelopen jaar werd zijn journalistiek vak sterk in het defensief gedrongen door nepnieuws en de tirades van Donald Trump tegen ‘de liegende media’. “Trump heeft de wereld en denkbeelden over staatmanschap op zijn kant gezet. Het is niet goed als de president van de VS aan een impulsziekte lijdt. Maar Trump heeft de boel ook  op scherp gezet. Je ziet dat er weer veel behoefte is aan feiten. Daarmee heeft hij de goede journalistiek ook een dienst bewezen.’’

Over EendVandaag

EenVandaag gaat deze winter weer op pad. In een lelijke eend, met warme chocolademelk en een interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.