Direct naar artikelinhoud
Standplaats

Duterte is een ware held, vinden Filippino's

President Duterte wordt luid toegejuicht

Filippino's zijn dol op hun controversiële president Duterte. "Amerika en de VN begrijpen dit land niet", hoorde correspondent Wouter van Cleef bij een basketbalveldje in Manila.

Zouden de wereldleiders tijdens pauzes van topontmoetingen onderling kletsen over hun nieuwe collega uit het Verre Oosten? "Zeg Angela, die Duterte - heeft'ie jou al publiekelijk voor schut gezet?"

De nieuwe Filippijnse president Rodrigo Duterte is een 'bad boy' en daar is hij trots op. President Obama, de Paus en Ban-Ki Moon waren allemaal doelwit van Duterte's beledigingen. Wie het durft zijn meedogenloze drugsoorlog te bekritiseren, krijgt een opgestoken middelvinger terug. Letterlijk.

Al ruim vierduizend drugsverdachten kregen de afgelopen vier maanden in het holst van de nacht en zonder proces de kogel in Duterte's anti-drugscampagne.

Duterte krijgt mogelijk te weinig tijd om het drugsprobleem op te lossen, zeggen ze op een basketbalveldje.

De internationale gemeenschap en mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd, maar veel Filippino's vinden het prima zo.

De afgelopen twee weken was ik in het land en sprak veel schoonmakers, bewakers, taxichauffeurs en receptionistes die een praatje aanknoopten als ik weer eens lang in de file stond of op een afspraak moest wachten.

Voor het eerst in de jaren dat ik het land regelmatig bezoek, merkte ik dat mensen vanuit zichzelf over politiek begonnen. En de stemming was eensgezind: Duterte is een held. Ook uit een landelijke opiniepeiling vorige maand blijkt dat zijn beleid op de goedkeuring van 86 procent van het volk kan rekenen.

Op een avond toog ik naar het basketbalveldje bij mijn vaste stek in Manila om te vragen naar de nieuwe president. Een team van zes jonge mannen van in de twintig strikt voor de wedstrijd hun veters. Rodrigo (71) is cool, want er barst meteen gejoel los bij de vraag wat ze van Duterte vinden.

In het buitenland begrijpen ze onze problemen niet
Glenn Ortiz (21)

'Ze snappen het niet'

Glenn Ortiz, een 21-jarige scheepsmonteur in de haven, wordt naar voren geschoven als woordvoerder. "Eindelijk worden de drugsdealers aangepakt, dat werd tijd. Het is nu veel veiliger op straat", zegt Glenn.

Veiliger? Terwijl de kogels iedere nacht slachtoffers maken en mensenrechtenorganisaties stellen dat sloppenbewoners praktisch vogelvrij zijn? "Ja, man, natuurlijk. De dealers en criminelen hoefden vroeger niet bang te zijn. De kans dat ze gepakt werden was zo klein. Nu worden ze meteen doodgeschoten. Zonder vragen."

En de internationale afkeuringen dan? Zelfs president Obama, van het land van hun basketbalhelden, vindt dat de drugsoorlog niet deugt. "In het buitenland begrijpen ze onze problemen niet. Ze snappen de chaos gewoon niet. Hier moet je keihard zijn", vindt Glenn van die kritiek. "De drugsdealers en criminelen hebben de mensenrechten al die tijd gebruikt om hun straffen te ontlopen. Nu niet meer." De jongens lachen als een van hun teamgenoten met z'n vingers doet alsof hij een pistool tegen het hoofd van een maat zet.

Het enige zorgenpuntje van deze jongens is dat Duterte zijn karwei misschien niet afkrijgt. De Filippijnse grondwet, ingesteld nadat het volk dictator Marcos uit het land verjoeg, gunt presidenten maar een termijn. "Hij heeft maar zes jaar, misschien heeft Duterte meer tijd nodig om de misdaad te stoppen."

Hij heeft maar zes jaar, misschien heeft Duterte meer tijd nodig om de misdaad te stoppen
Glenn Ortiz (21)