Vorige week nog onder de kerstboom, nu in het asiel: puppy is het eerste ongewenste ‘kerstcadeau’ van het jaar

Een puppy van amper acht weken oud belandde afgelopen week in een dierenasiel in Londen, en werd daardoor het eerste ongewenste ‘kerstcadeau’ dat daar werd achtergelaten in 2018. De puppy werd online gekocht door de ex-partner van een Britse vrouw, die uiteindelijk niet voor het dier kon zorgen toen ze dakloos werd. “Het komt niet als een verrassing dat de eerste pup die dit jaar binnenkomt online werd gekocht”, aldus een werknemer van het Londense asiel.

pjv

‘Een hond koop je niet voor even, maar voor het leven’, zoals het spreekwoord luidt, maar helaas is de realiteit anders. Toen het Londense dierenasiel Battersea Dogs & Cats Home op 2 januari de deuren weer opende, moesten de personeelsleden al meteen aan het werk toen Ronnie, een ongewenste puppy, binnen werd gebracht. De hond werd online gekocht als kerstcadeau, maar werd na minder dan een week alweer afgestaan door zijn eigenares.

“Het komt niet als een verrassing dat de eerste pup die binnenkomt online werd gekocht”, aldus Steven Craddock, een medewerker van het asiel die honden als eerste opvangt. “Ronnie is een van de duizenden honden die werden gekocht op een ongereguleerde website, die terechtkwam in bij mensen die totaal niet zijn voorbereid om voor een hond te zorgen.” Het asiel vermoedt dat de acht weken oude puppy dan ook niet de laatste zal zijn die ze zullen moeten opvangen.

“Een van de grootste uitdagingen”

“Zijn eigenares deed er wel goed aan om hem hierheen te brengen, nu kunnen we Ronnie opvangen en een nieuwe thuis geven. Dat neemt echter niet weg dat de puppy nooit via een website had mogen worden verkocht.” De vrouw en haar ex-partner kregen volgens het dierenasiel de vermoedelijke moeder van het hondje wel te zien, maar wisten heel weinig over de omstandigheden waarin Ronnie werd geboren. “Volgens ons is hij veel te vroeg bij zijn moeder weggehaald en verkocht door een fokker die niet echt inzat met zijn welzijn.”

De online verkoop van honden en andere huisdieren is een van de grootste uitdagingen voor asielen, omdat het op die manier erg gemakkelijk is om dieren te kopen en te verkopen. “We moedigen iedereen die het overweegt om een dier in huis te halen dan ook aan om naar een asiel te gaan, in plaats van online te shoppen”, zegt Craddock. Ronnie wordt momenteel onderzocht en geëvalueerd door de medewerkers van Battersea. Eens hij gevaccineerd is en voorzien van een chip, zal hij klaar zijn om verwelkomd te worden in een warme thuis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen