Direct naar artikelinhoud

Gouverneurs fel tegen door Trump gewilde oliewinning in kustwateren

Een olieboorplatform bij de Amerikaanse westkust. De regering-Trump wil oliewinning toestaan in bijna alle Amerikaanse kustwateren.Beeld EPA

Gouverneurs van Amerikaanse kuststaten en milieu-organisaties protesteren tegen het plan om veel meer naar olie te gaan boren, ook Republikeinse.

Milieuorganisaties en Amerikaanse politici reageren ontsteld op het plan van president Trump om vrijwel alle wateren voor de kusten van de VS open te stellen voor olie- en gaswinning. Ook in Californië en Florida, waar milieuorganisaties al jaren werken aan verfijnde ecosystemen, kunnen dan nieuwe boorplatforms verschijnen.

Minister van binnenlandse zaken Ryan Zinke bracht het plan donderdag naar buiten en zei dat de verantwoorde winning van offshore energiebronnen voor banen en economische zekerheid zorgt. Ook zouden miljardenopbrengsten kunnen worden besteed aan natuurbescherming.

Obama

Het voorstel past in de lijn van Trump om Amerika’s rijkdom aan energiebronnen uit te baten en Obama’s maatregelen één voor één terug te draaien. De vorige president blokkeerde oliewinning in de Atlantische en Stille Oceaan in een vijfjarenplan dat in 2016 in werking trad.

Trumps vijfjarenplan gaat daar dwars tegenin en maakt 90 procent van de offshore oliereserves beschikbaar voor private partijen. Het gaat om 47 licenties van 2019 tot 2024: 19 in Alaska, 12 in de Golf van Mexico, 9 in de Atlantische Oceaan en 7 in de Stille Oceaan, waarvan 6 bij Californië. Het plan is de uitwerking van het decreet dat Trump vorig jaar april ondertekende om de VS energie-onafhankelijk te maken.

Trumps speeltuin

Een coalitie van meer dan zestig milieu-organisaties protesteert tegen het plan. “Deze oceanische wateren zijn niet de persoonlijke speeltuin van president Trump. Ze behoren alle Amerikanen toe. Het publiek wil dat ze behouden en beschermd worden, en niet verkocht aan multinationale oliemaatschappijen”, schrijven ze in een verklaring.

Twitter bericht wordt geladen...

De Republikeinse gouverneur van Florida Rick Scott kondigt aan zich te verzetten tegen het plan. “Mijn topprioriteit is te garanderen dat de natuurlijke rijkdommen worden beschermd.” 

We zullen doen wat we kunnen om deze onvoorzichtige, kortzichtige actie te stoppen
Gouverneurs van de staten Washington, Oregon en Californië

Aan de westkust kwamen de Democratische gouverneurs van Washington, Oregon en Californië met een gezamenlijke verklaring dat het voorstel voorbijgaat aan de verwoesting die olieverspilling in het verleden heeft veroorzaakt en aan de wetenschappelijke inzichten dat het klimaat verandert en de wereld minder fossiele brandstoffen moet verbranden. “Al meer dan dertig jaar wordt onze gezamenlijke kustlijn beschermd tegen verdere oliewinning en we zullen doen wat we kunnen om deze onvoorzichtige, kortzichtige actie te stoppen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Californië was meer dan 120 jaar geleden de eerste staat in de VS waar op zee naar olie werd geboord. Maar in 1969 vond er ook een van de grootste olierampen uit de Amerikaanse geschiedenis plaats, waarbij 11 miljoen liter olie de oceaan bij Santa Barbara instroomde. Duizenden vogels stierven, net als dolfijnen en zeeleeuwen. Alle commerciële visserij kwam stil te liggen en het toerisme liep snel terug. Door deze ramp kwam er een sterke milieubeweging op gang. Sinds 1984 zijn daar geen nieuwe licenties afgegeven.

Een bruine pelikaan vliegt boven de olievlekken afkomstig van een boorplatform bij Goleta, Californië. Foto uit 2015.Beeld AFP

De Golf van Mexico is volgens milieuactivisten nog altijd herstellende van de grote olieramp uit 2010 na de ontploffing op het BP-olieplatform Deepwater Horizon. Als gevolg van die ramp verscherpte de regering-Obama de regelgeving en veiligheidseisen. Vorige week kondigde president Trump aan die regels te versoepelen. Ze zouden een overbodige last zijn voor de olie- en gasindustrie.