Direct naar artikelinhoud

Wie gezond is, neemt vaak het hoogst mogelijke eigen risico

De verhoging van het eigen risico past in de trend dat Nederlanders kieskeuriger zijn bij het afsluiten van een zorgverzekering.Beeld ANP

Meer mensen doen het: een hoog eigen risico en geen aanvullende verzekering. Maar is dat een rechtvaardig systeem?

Meer Nederlanders durven het aan het eigen risico bij de zorgverzekering fors te verhogen. De vergelijkingswebsites Pricewise en Independer melden allebei dat het hoogste eigen risico van 885 euro per jaar terrein wint ten opzichte van het standaard eigen risico van 385 euro per jaar.

Pricewise meldt de sterkste stijging. Vorig jaar koos 16 procent van de overstappers voor het hoogst beschikbare eigen risico. Voor de verzekeringen van dit jaar ligt het percentage op 25 procent. Bij de concurrerende vergelijkingssite Independer lag het aandeel vorig jaar al op 25 procent. Dat is dit jaar gestegen naar 28 procent.

De verhoging van het eigen risico past in de trend dat Nederlanders kieskeuriger zijn bij het afsluiten van een zorgverzekering. Wie gezond is en weinig zorg nodig heeft, kan met een hoger eigen risico geld besparen op de premie. “Het geeft rust als een zorgverzekering goed aansluit op je persoonlijke situatie en het is natuurlijk mooi als je daarmee ook nog geld bespaart”, zegt directeur van Independer Coen de Ruiter.

Wat DSW-directeur Chris Oomen betreft verdwijnt het vrijwillig opgehoogde eigen risico, dan kan de premie met een paar tientjes omlaag en profiteert iedereen.

Onrechtvaardig

Toch zijn er zorgverzekeraars die daar anders tegenaan kijken. Directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW bijvoorbeeld is helemaal niet gelukkig met de toenemende populariteit van het hoogste eigen risico.

Eind december schreef hij in een open brief dat een systeem waarbij alleen gezonde mensen aanspraak maken op een financieel voordeel niet rechtvaardig is. Wat hem betreft verdwijnt het vrijwillig opgehoogde eigen risico, dan kan de premie met een paar tientjes omlaag en profiteert iedereen.

Pricewise en Independer zien dat de duurdere restitutiepolis terrein verliest. Bij zo’n polis heeft de verzekerde meer keuze uit ziekenhuizen, fysiotherapeuten, thuishulporganisaties en andere zorgverleners. Pricewise zegt dat de restitutiepolis ‘iets minder’ is afgesloten dan vorig jaar.

Ook de aanvullende verzekeringen doen een stap terug op de vergelijkingssites.

Bij Independer was de daling groter. Voor het jaar 2016 sloot 25 procent van de overstappers een restitutiepolis af, voor dit jaar is dat 15 procent. Een daling van 40 procent in twee jaar tijd.

Ook de aanvullende verzekeringen doen een stap terug op de vergelijkingssites. Independer zag de afgelopen twee jaar het aantal mensen met een aanvullende verzekering met 9 procentpunten dalen. Bij Pricewise kelderde de aanvullende verzekering met 14 procentpunten: van 82 procent vorig jaar naar 68 procent dit jaar.

De prijsbewustheid is daarnaast te zien aan de keuze voor een zorgverzekering. Bij Pricewise waren Anderzorg en Univé gewild. “Deze twee verzekeraars bieden hun producten aan voor een relatief lage premie en de kwaliteit lijkt hier niet onder te lijden”, zegt Hans de Kok, directeur van Pricewise. “Sommige verzekeraars kunnen de prijzen laag houden doordat ze bijna alles online doen.”

Lees ook: Een lager eigen risico, dat zit er even niet in