Moorlag tijdens een gesprek in de Kamer
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar geloofwaardigheid PvdA-Kamerlid Moorlag

Het PvdA-partijbestuur stelt een onderzoek in naar het optreden van het Tweede Kamerlid Moorlag. In het onderzoek wordt bekeken of Moorlag nog geloofwaardig kan functioneren als Kamerlid. Dit heeft partijvoorzitter Vedelaar in een brief aan de PvdA-leden bekendgemaakt.

William Moorlag ligt onder vuur, omdat hij in zijn voormalige functie als directeur van de Drentse sociale werkplaats Alescon de wet heeft overtreden. Hij heeft honderden arbeidsgehandicapten ingehuurd via een zelf opgericht uitzendbureau.

Morele overwegingen

Het PvdA-bestuur wil dat hij opstapt vanwege deze schijnconstructie, maar hij weigert dat. Hij vindt dat hij altijd naar eer en geweten heeft gehandeld. De afgelopen tijd hebben het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie verschillende gesprekken met hem gevoerd over de "juridische, praktische en morele overwegingen die gemaakt worden in de strijd tegen schijnconstructies", zo staat in de brief.

Het partijbestuur heeft het voormalige Kamerlid Noorman-den Uyl, de voorzitter van Jeugdzorg Nederland Hans Spigt, Thea van der Veen (PvdA-lijsttrekker in Midden-Groningen), gevraagd om de kwestie te onderzoeken. Binnen een week moeten ze een advies opstellen.

Moorlag vraagt al enkele dagen om een onderzoek, maar deze oplossing kan niet op zijn goedkeuring rekenen, schrijft hij op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl