Toch geknal in het vuurwerkvrije uitgaansgebied van Groningen

Voor het eerst was dit jaar het uitgaansgebied in de binnenstad van Groningen een vuurwerkvrije zone. Desondanks knalden liefhebbers er flink op los.

Na een hartgrondig aftellen vlogen op en rond de Vismarkt de pijlen en knallers de lucht in.

Tot grote incidenten leidde dit niet, wel sloegen de in totaal ongeveer dertig agenten, gemeentelijke handhavers en extern ingehuurde beveiligers direct - en gemoedelijk - aan het waarschuwen. Hier bleef het bij; overtreders kregen geen sancties opgelegd.

Geen handhaving

,,Het is het eerste jaar, we hebben daarom ingezet op overreding, niet op handhaving’’, zegt gemeentewoordvoerder Niko Beets. ,,We hadden wel verwacht dat het uitgaansgebied niet in een keer helemaal vuurwerkvrij zou zijn.’’

Op enkele relatief kleine incidenten na bleef het kalm in het centrum, waar behalve op de Vismarkt en de Grote Markt ook in de Peper- en Poelstraat een vuurwerkverbod gold. Beets spreekt van een van de rustigste jaarwisselingen in jaren.

Pilot

Of de vuurwerkvrije pilot volgend jaar een vervolg krijgt, is nog niet duidelijk. Zodra de bevindingen van politie en beveiliging bekend zijn, gaat burgemeester Peter den Oudsten met de gemeenteraad om tafel. Zij moet een besluit nemen over komende oud en nieuw.