Direct naar artikelinhoud
Kunst

Klassieke naakten kosten Amerikaanse kunstleraar zijn job

L'Odalisque Brune van François Boucher, een van de meesterwerken die de Amerikaanse kunstleraar zijn job kostte.Beeld Francois Boucher

Een kunstleraar op een Amerikaanse basisschool is ontslagen omdat hij zijn leerlingen, tussen 10 en 12 jaar oud, bekende naakten uit de kunstgeschiedenis toonde. Enkele ouders kloegen bij de school, eentje diende zelfs klacht in bij de politie.

Iris Tree van Amadeo Modigliani, L'Odalisque Brune van François Boucher of La Grande Baigneuse van Jean-Aguste-Dominique Ingres. Voor de meesten onder ons zijn het meesterwerken uit de klassieke of moderne kunstcanon. Voor de ouders van enkele kinderen uit Cache Valley in de Amerikaanse staat Utah zijn het redenen voor ontslag.

Mateo Rueda, de kunstleraar van een lokale school werd namelijk ontslagen nadat hij enkele van die werken liet zien aan zijn leerlingen. Voor een les kleurenleer trok de klas naar de schoolbibliotheek. Daar konden de leerlingen bladeren in kunstboeken en dozen met postkaarten om voorbeelden te vinden van bepaalde kleurenschema's.

Tussen die postkaarten zat een reeks afbeeldingen met beroemde naakten uit de klassieke en moderne kunst. Rueda nam enkele van die postkaartjes mee naar de klas, waar hij zijn leerlingen er uitleg over gaf.

La Grande Baigneuse van Jean-Auguste-Dominique IngresBeeld Jean-Auguste-Dominique Ingres

Dat geïmproviseerde lesje esthetica viel niet bij iedereen in goede aarde. De leerlingen vertelden erover aan hun ouders, waarna enkelen daarvan gingen klagen bij de school. Die volgde de ouders in hun kritiek en gaf Rueda de bons, vier dagen na de bewuste les. Eén ouder ging zelfs nog een stap verder. Die diende klacht in bij de politie omdat Rueda 'pornografisch materiaal' zou hebben getoond. Die klacht is geseponeerd.

Iris Tree van Amedeo ModiglianiBeeld Amedeo Modigliani