Opnieuw verwarring: Soedanees vraagt asiel aan, maar wordt toch teruggestuurd

Vluchtelingenwijk in Khartoum (Soedan) © AFP

Een vluchteling uit Soedan die in een asielprocedure zit, kreeg van de Belgische diensten het bevel gekregen om het grondgebied te verlaten en terug te keren naar Soedan. ‘Dit is in strijd met het internationaal recht.’

svg

Een Soedanese vluchteling, die eind juni gearresteerd is in het Brusselse Maximiliaanpark, werd ondanks een lopende asielaanvraag bijna gerepatrieerd naar zijn thuisland. Uit onderzoek bleek dat de man geregistreerd was en asiel had aangevraagd in Duitsland. Maar toen de Belgische overheid aan Duitsland vroeg om actie te ondernemen, verwees Berlijn naar Italië, het land waar de Soedanees de Schengenzone binnenkwam.

Soedanees identificatieteam

Na die vaststelling werd de man ondervraagd door het omstreden Soedanese identificatieteam. Dat zegt zijn advocate, Hanne Van Walle, zaterdag in Het Nieuwsblad. Even later zou er voor de man een document zijn afgeleverd waardoor hij zou worden gerepatrieerd naar Soedan.

Volgens de internationale rechtsregels mag iemand die in een asielprocedure zit nooit in contact worden gebracht met de overheid van zijn thuisland, aldus Van Walle. Bij professor migratierecht Dirk Vanheule klinkt het dat iemand die nog in een procedure zit niet mag worden verwijderd. ‘Als hij in Duitsland een asielaanvraag had ingediend, is het ofwel Duitsland of Italië dat een eindbeslissing moet nemen.’

Terecht geweigerd

De repatriëring ging uiteindelijk niet door, omdat de man zich verzette bij twee pogingen tot repatriëring. De advocaat van de man diende een verzoekschrift in bij de Brusselse raadkamer. Die laatstgenoemde oordeelde begin november dat hij terecht geweigerd had. De Belgische overheid, in de persoon van staatssecretaris Francken, ging tegen die beslissing niet in beroep.

De Dienst Vreemdelingenzaken zoekt uit wat er fout zou zijn gegaan.

Tweede keer verwarring

De verwarring komt kort na de affaire-Soedan, waarin het tot hoogspanning kwam tussen premier Charles Michel (MR) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA). Die laatstgenoemde beweerde twee dagen lang dat er geen repatriëringen van Soedanezen waren gepland in januari 2018. Achteraf bleek dat er toch een repatriëring naar Soedan op de agenda stond. Francken moest noodgedwongen door het stofen bood zijn excuses aan aan premier Michel. Die aanvaardde zijn excuses.

In de nasleep van de affaire, waarbij CD&V-kopstuk Wouter Beke stelde dat ‘Francken zijn eigen rekening moet maken’, werd donderdagavond het laatste nippertje de terugdrijving van een volgens Francken uitgeprocedeerde Soedanees geschorst. Het ging volgens Francken niet om een repatriëring, omdat de man nooit toegelaten is op Belgisch grondgebied, nadat hij met een vlucht uit Egypte hier landde. Maar Michel en Francken oordeelden gisterenavond toch dat de terugdrijving niet zou plaatsvinden tot het onderzoek afgerond is.

Eind januari verwacht premier Charles Michel (MR) resultaat over het onderzoek naar de getuigenissen van onmenselijke behandeling in Soedan.