Direct naar artikelinhoud

Apple door het stof na 'batterij-gate': iPhonegebruikers kunnen batterij laten vervangen met flinke korting

Apple gaat door het stof over het bewust vertragen van de iPhone. Publieke excuses en korting op het vervangen van de iPhonebatterij moeten boze iPhonegebruikers vermurwen. Vorige week zagen de klanten van het Amerikaanse bedrijf een hardnekkig gerucht bevestigd. Het technologieconcern installeert software in de iPhone 6 en latere modellen die de telefoon doelbewust vertraagt.

Een iPhonebatterij wordt vervangenBeeld reuters

Meer dan een week nadien plaatst het bedrijf een spijtbetuiging op de eigen website. Apple spreekt in het bericht zijn begrip uit voor de teleurstelling onder iPhoneliefhebbers, en schrijft dat het bedrijf misverstanden over de reden achter de vertraagde telefoons wil rechtzetten.

Het doel van de tragere telefoons was volgens de iPhonemaker niet het stimuleren van een nieuwe aankoop, maar het nastreven van een 'optimale ervaring' voor de klant. Een verouderde batterij functioneert minder goed en kan niet altijd de benodigde stroom leveren. Als de telefoon te veel van een oude batterij vraagt, is het risico op oververhitting en uitval groot. Een trager werkende telefoon is noodzakelijk om uitval te voorkomen, aldus Apple.

Bijkomende omstandigheid: klanten raakten geïrriteerd door de trage werking van hun telefoon en schaften sneller een nieuwe iPhone aan. De verdenking van kwade opzet door Apple komt op het moment dat bekend wordt dat de verkoop van de iPhone X tegenvalt. Van de nieuwe iPhone zijn in het afgelopen kwartaal 35 miljoen exemplaren verkocht, tien miljoen minder dan verwacht.

Critici zijn dan ook overtuigd dat Apple de iPhones bewust trager laat werken om verkoopcijfers aan te jagen. Apple ontkent dit. 'We zouden nooit bewust het leven van enig Appleproduct verkorten', meldt het bedrijf op de website.

De boetedoening van Apple gaat gepaard met een korting. Het bedrijf verlaagt de prijs van het vervangen van de accu. Bezitters van een trage iPhone 6 en latere modellen kunnen vanaf eind januari hun oude lithiumbatterij laten vervangen door een nieuw model voor 29 dollar (24,29 euro). Nu kost dat 79 dollar.

Voor consumenten is de beloofde korting niet genoeg. In de Verenigde Staten zijn ten minste acht rechtszaken tegen het bedrijf aangespannen, meldt Reuters. Daarnaast loopt Apple risico op een vervolging in Frankrijk wegens bewuste verslechtering van de prestaties van de producten. Ook twee Israëliërs hebben een zaak aangespannen tegen de iPhoneproducent.

Voor consumenten is de beloofde korting niet genoeg. In de Verenigde Staten zijn ten minste acht rechtszaken tegen het bedrijf aangespannen

Naast het vermoeden van kwade opzet stoort het de klagende partijen dat Apple zijn klanten slecht informeerde over de telefoonkwaal. Het bedrijf stelde de klanten niet op de hoogte van het feit dat het probleem van de iPhone met een nieuwe batterij was te verhelpen.