Direct naar artikelinhoud

Oorlogen worden over de hoofden van kinderen uitgevochten

Een ernstig ondervoed kind in een Rohingya vluchtelingenkamp in Bangladesh.Beeld REUTERS

Ze zijn het meest kwetsbaar en hebben vaak geen enkel aandeel in de oorlogen waarvan ze het slachtoffer worden. Toch is het aantal jongeren dat doelwit wordt van strijdende partijen ‘schokkend groot’, meldt Unicef in een jaaroverzicht met nieuwe cijfers.

Internationale verdragen voor het beschermen van kwetsbare groepen, worden in de praktijk weinig nageleefd. Kinderen worden veelvuldig ingezet als menselijk schild, slaaf of kindsoldaat. Daarnaast is verkrachting in conflictgebieden nog steeds een veelvoorkomend probleem dat ook kinderen raakt. En kinderen die al slachtoffer zijn geweest, kunnen opnieuw misbruikt worden door troepen die hen bevrijden.

Toename

Volgens Unicef-directeur Manuel Fontaine worden kinderen ook “doelgericht aangevallen. Ze worden blootgesteld aan bruut geweld thuis, op school en op het speelplein.” Unicef noemt de huidige cijfers ‘slechts een topje van de ijsberg’ en ziet een duidelijke toename van deze aanvallen.

Een van de oorlogen die al duizenden kinderen het leven heeft gekost is de strijd in Jemen. In de duizend dagen dat de oorlog daar nu duurt werden zo’n vijfhonderd kinderen (dodelijk) slachtoffer.

Zo'n 1,8 miljoen kinderen in Jemen zijn ondervoed

Naast de grote behoefte aan humanitaire hulp zijn 1,8 miljoen kinderen ondervoed. Volgens Unicef zijn 385.000 gevallen zo ernstig dat de kans op sterfte groot is wanneer er geen gehoor wordt gegeven aan deze hulp.

VN-coördinator Jamie McGoldrick sprak zich onlangs al uit over de situatie in Jemen. Zo noemde hij de strijd ‘nutteloos en absurd’. Het land wordt momenteel op veel plekken bezet door Houthi-rebellen. Een internationale coalitie, geleid door Saudi-Arabië, probeert deze rebellen te verdrijven. Afgelopen dinsdag vielen er 68 doden door aanvallen op burgers.

Afrika

In 2017 heeft gewapende strijd, behalve in Afghanistan (bijna zevenhonderd kinderen), vooral in Afrika veel kindslachtoffers geëist. In Congo zijn 850.000 kinderen uit hun huizen verdreven en zijn naar schatting 350.000 kinderen ernstig ondervoed.

Terreurgroep Boko Haram heeft in Nigeria en Kameroen zeker 135 kinderen ingezet bij zelfmoordaanslagen, bijna vijf keer zoveel als in 2016. In Zuid-Soedan zijn meer dan 19.000 kinderen als soldaten gerekruteerd door regeringstroepen en milities. In Somalië zijn 1740 gevallen gemeld van kinderen die als soldaat zijn gerekruteerd. Verder lopen 220.000 kinderen in Oost-Oekraïne risico slachtoffer te worden van landmijnen.