Luister naar

Exploitant 'rampcentrale' Fukushima mag kernreactoren opnieuw opstarten

Nieuws
Wat de Japanse autoriteit voor nucleaire veiligheid (NRA) betreft, mag Tepco, de exploitant van de ‘rampcentrale’ van Fukushima Daiichi,twee reactoren in de kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa, aan de Japanse westkust, opnieuw opstarten.
Tilly Dodds
donderdag 28 december 2017 om 21:06
De reactoren 6 en 7 van de kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa in Japan.
De reactoren 6 en 7 van de kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa in Japan. ap

Tokio

Volgens de NRA voldoen de twee reactoren aan de aangescherpte veiligheidsnormen van na de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011, die bij Fukushima leidden tot kernsmelting, explosies en het vrijkomen van radioactiviteit. Het is voor het eerst sinds de ramp van Fukushima dat Tepco weer toestemming heeft gekregen voor het heropstarten van kokendwaterreactoren van hetzelfde type als die van Fukushima. Tepco is verantwoordelijk gesteld voor de ramp van 2011.

De kerncentrale van Kashiwazaki-Kariwa heeft zeven reactoren, maar die werden na het ongeluk in Fukushima stilgelegd. De twee nu als veilig beoordeelde reactoren, de nummers 6 en 7, zijn sindsdien uitgerust met allerlei extra veiligheidsvoorzieningen. Hoewel het heropstarten is gepland voor het voorjaar van 2019, kan het nog wel een paar jaar duren voordat het echt zover is. Er is namelijk nog toestemming vereist van plaatselijke autoriteiten. Veel inwoners van de prefectuur Niigata, waarin de centrale van Kashiwazaki-Kariwa staat, zijn tegen het weer opstarten van de kernreactoren.

breuklijnen

Anders dan de NRA, die Tepco geschikt acht om een kerncentrale te exploiteren, vrezen de tegenstanders dat dit bedrijf onvoldoende geleerd heeft van de ramp van 2011 en dat het eerst maar eens moet laten zien dat het in staat is de reactoren van ­Fukushima veilig te ontmantelen en de problemen rond het radioactief besmet geraakte water op te lossen.

Ook wijzen de tegenstanders erop dat de centrale van Kashiwazaki-Kariwa zich bevindt in een gebied met circa 420.000 inwoners, dat bovendien aardbevingsgevoelig is door de aanwezigheid van actieve breuklijnen in de aardkorst.

Tepco heeft groot belang bij het opstarten van de twee reactoren. Als ze werken, kan dat het bedrijf miljoenen aan winst opleveren. Dat geld is uiterst welkom, want de nasleep van ‘Fukushima’ kost Tepco veel geld – onder meer aan compensatiebetalingen en opruimkosten. Ook het aanpassen van bestaande reactoren aan de nieuwe veiligheidseisen is een kostbare geschiedenis. Bovendien is het bedrijf nu genoodzaakt dure fossiele brandstoffen in te voeren, om toch energie te kunnen leveren.

Het opnieuw opstarten van de twee reactoren past in het streven van de regering van premier Shinzo Abe, dat erop gericht is in 2030 weer ruim 20 procent van de stroom uit kernenergie te halen. Vóór de ramp van ­Fukushima was dat 30 procent. Om de doelstelling van de regering te halen, zullen tientallen stilgelegde reactoren heropgestart moeten worden. Ook moeten er nieuwe bijkomen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.