Direct naar artikelinhoud

Loonkloof bijna nergens zo groot als in Nederland: baas verdient 171 keer modaal

Nederlandse bestuursvoorzitters hebben in vergelijking met hun collega's elders in de wereld niet te klagen over hun bezoldiging. De bazen van de beursgenoteerde bedrijven verdienen per jaar gemiddeld 8,2 miljoen dollar (6,9 miljoen euro) en behoren daarmee tot de topdrie van best betaalde bestuurders in de wereld. De Nederlanders steken daarmee hun collega's in Groot-Brittannië en Duitsland de loef af. Alleen de ceo's in de Verenigde Staten en Zwitserland krijgen nog beter betaald.

Paul Polman, ceo van UnileverBeeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dat blijkt uit onderzoek van financieel persbureau Bloomberg. Nederlandse bestuursvoorzitters verdienen 171 keer het gemiddeld inkomen van het land, berekende Bloomberg verder. Ook daarin behoren ze tot de topvijf van de wereld. In Frankrijk is dat 70 keer, in Zweden 66 keer, in Oostenrijk 49 keer en in Noorwegen 20 keer.

Dat getal van 171 ligt ver boven de zogenoemde Tinbergennorm, genoemd naar Nederlandse econoom Jan Tinbergen (1903-1994). Volgens hem is geen enkele functionaris binnen een bedrijf het waard meer dan vijf keer het gemiddelde salaris in dat bedrijf te verdienen. In de praktijk ligt dat rond de balkenendenorm.

Best verdienende bestuursvoorzitters in VS

De best verdienende bestuursvoorzitters - inclusief bonussen - wereldwijd werken in de VS: zij krijgen gemiddeld 14,25 miljoen dollar. Donderdag werd bekend dat Appletopman Tim Cook in 2017 alleen al 102 miljoen dollar verdiende. Zwitserse ceo's verdienen met 8,5 miljoen dollar net iets meer dan de Nederlandse.

Het onderzoek van Bloomberg is gebaseerd op de inkomens (inclusief bonussen en andere extraatjes, zoals aandelenoptieregelingen) van de bazen van bedrijven die zijn opgenomen in de belangrijkste beursindices.

Het gemiddelde inkomen van bestuurders in 22 onderzochte landen bedraagt 3,25 miljoen dollar. De Scandinavische landen zitten daar ver onder, net als Frankrijk. De topbestuurders van grote Noorse bedrijven verdienen gemiddeld 1,28 miljoen dollar.

Openheid economie

Directeur Gerard Citroen van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) relativeert de resultaten van het Bloombergonderzoek. 'We hebben 229 duizend bedrijven in Nederland. Het gaat hier om de 25 beursfondsen die zijn opgenomen in de AEX. Dat lijkt mij geen representatieve steekproef.'

Hij erkent dat het salaris van topbestuurders van AEX-bedrijven hoger is dan die van een Brits bedrijf in de FTSE 100. 'Maar de regering in Groot-Brittannië ziet dit ook als probleem. Veel Britse bedrijven klagen dat ze niet de beste mensen kunnen binnenhalen.'

Woordvoerder Edwin van Scherrenburg van werkgeversorganisatie VNONCW zegt dat de hoge positie van Nederland ook te maken heeft met de grote openheid van onze economie. 'Veel van onze bedrijven spelen in de Champions League. Die halen talent uit het buitenland en dat heeft vaak een prijskaartje.'

Van Scherrenburg stelt verder dat de salarissen tot stand komen 'door toezicht en met instemming van de aandeelhouders'.

Veel van onze bedrijven spelen in de Champions League. Die halen talent uit het buitenland en dat heeft vaak een prijskaartje
Woordvoerder Edwin van Scherrenburg, VNONCW