Politiek

OM intimideert burgers: Jullie mogen beslist niet zeggen wat jullie willen rond gemeenteraadsverkiezingen

28-12-2017 11:52

De Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee waarschuwt dat de gemoederen hoog kunnen oplopen tijdens de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn volgens hem extra alert op bedreigingen en discriminatie, zegt hij in een interview met de lokale zender AT5.

“Er zullen debatten gaan komen en er zullen uitspraken worden gedaan door mensen van partijen waar anderen het volstrekt niet mee eens zijn”, waarschuwt Hofstee. “En van tevoren zeggen we: mensen, pas op wat je doet. Laat iedereen in vrijheid zijn debat voeren. Want als je gaat bedreigen, discrimineren of je er zo mee bemoeien dat het debat niet meer vrij en veilig zou zijn, dan gaan we snel ingrijpen.”

Het OM in Amsterdam lijkt zich meer en meer toe te leggen op het inperken van de meningsvrijheid. Eerder liet Hoofdofficier Hofstee al weten veel hinder te ondervinden van columnisten en was het dankzij hem dat de capaciteit van OM en politie werd ingezet om kwetsende facebookers op te sporen in plaats van gevaarlijke criminelen.

De echte criminelen lopen echter nog altijd vrij rond: daders van gruwelijke vergismoorden, daders van liquidaties, daders van zinloos geweld tegen homo’s, daders van gruwelijke overvallen op bejaarden of antisemitische overvallen op huizen, ze kunnen allemaal niet worden opgespoord. Te weinig capaciteit.

Maar gelukkig worden de échte misdadigers, zij die kwetsende meningen uiten, wel gewoon gepakt. En als dank voor het bestrijden van de vrijheid van meningsuiting is Hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee inmiddels weggepromoveerd naar een plek aan de toppen van de macht.

Anp/TPO

 

Lees ook: Hoofdofficier Theo Hofstee: ‘OM veel tijd kwijt aan onderzoek tegen columnisten’