Direct naar artikelinhoud

Met het weren van vluchtelingen uit Europa is het 'probleem' niet opgelost

Europa mag de ogen niet sluiten voor leed van vluchtelingen en moet legale routes openen.

Vluchtelingen die net over de grens van Macedonie en Griekenland zijn gekomen arriveren bij het doorgangskamp in Vinojug.Beeld anp

Nu de asielzoekerscentra leeglopen en de alarmerende beelden van vluchtelingen op wankele bootjes op ons netvlies vervagen, verstomt het verhitte debat over migratie. 'Fort Europa' heeft een veilig hek opgetrokken, het probleem is opgelost schijnt het. Niets is minder waar.

Wereldwijd is een recordaantal van 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog

Migratie is een gegeven waar een structurele oplossing voor moet worden gezocht. Wegkijken is geen optie voor wie nuchter en met medemenselijkheid naar de toekomst kijkt. Europa vergrijst nu eenmaal en heeft jonge arbeidskrachten nodig. Afrikaanse jongeren zullen hun geluk elders blijven zoeken zolang er in eigen land geen toekomstperspectief is. Desnoods met gevaar voor eigen leven, zo hebben we de afgelopen jaren kunnen vaststellen.

Met het weren van migranten en vluchtelingen uit Europa is het 'probleem' bovendien niet opgelost, maar slechts uit het zicht verdwenen. Wereldwijd is een recordaantal van 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en klimaatverandering. De animo om vluchtelingen asiel te bieden neemt steeds verder af, miljoenen mensen kwijnen derhalve weg in uitzichtloze vluchtelingenkampen in 'de regio'. Zelfs in Griekenland wachten nog steeds bijna 60 duizend vluchtelingen op hulp uit Europa. Meer dan vijfduizend mensen wereldwijd verdronken dit jaar tijdens hun wanhopige vlucht naar een beter of veiliger leven.

Donderdag: Europa is terug

Komende thema's: #MeToo, De geschiedenis neemt wraak, Leve het parlement en Bescherming van de nationale economie.

Die defensieve aanpak is op den duur niet houdbaar en bovendien onnodig hard. Op een bevolking van 500 miljoen kan de EU makkelijk de miljoen 'erkende' oorlogsvluchtelingen die sinds 2015 hebben aangeklopt, opvangen. Turkije alleen al vangt 3,5 miljoen vluchtelingen op, in Libanon is een op de vier inwoners vluchteling. Om nog te zwijgen over straatarme landen elders in de wereld die telkens weer overspoeld worden door vluchtelingenstromen uit buurlanden zoals Bangladesh of Tanzania.

Europa moet een realistische visie op migratie ontwikkelen. Strengere grensbewaking en selectie aan de poort is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze wel open blijft voor mensen in nood. Legale routes vormen het enige zinnige antwoord op illegale migratie. Hiermee worden mensensmokkelaars buitenspel gezet en valt de omvang te controleren. Als vluchtelingen gericht uit de regio worden opgehaald, kunnen illegale migranten zich er ook niet tussen mengen.

Illegale migranten worden op grote schaal uitgebuit

Ook voor economische migratie is regulering gewenst, niet in de laatste plaats omdat illegalen in Europa een groot maatschappelijk probleem vormen. Illegale migranten worden op grote schaal uitgebuit, concurreren met legale arbeidskrachten, leven vaak in grote armoede en belanden niet zelden in de criminaliteit of de prostitutie. Hier wordt niemand beter van.

De EU lijkt wel te beseffen dat er meer nodig is dan een hek om ongewenste migratie te stoppen en pompt nu miljarden euro's in de ontwikkeling van Afrika. Ook groeit het draagvlak om Afrikaanse jongeren legaal naar Europa te laten komen voor studie of werk. In ruil hiervoor zullen Afrikaanse landen beter meewerken aan het terugnemen van illegale migranten. Dit zijn belangrijke stappen in de regulering van migratie die bovendien bijdragen aan de economische ontwikkeling van Afrika.