Direct naar artikelinhoud
Technologie

App van Edward Snowden verandert smartphone in beveiligingssysteem

Edward SnowdenBeeld AFP

Edward Snowden, de bekendste klokkenluider ter wereld, heeft de app Haven gelanceerd. Die moet activisten en dissidenten in totalitaire regimes helpen om zich te beschermen tegen spionage.

Voormalige CIA-medewerker Edward Snowden weet als geen ander dat activisten en dissidenten bescherming kunnen gebruiken tegen spionagepraktijken van nieuwsgierige overheden. Vrijdag stelde de Freedom of the Press Foundation, waarvan Snowden voorzitter is, de applicatie Haven voor. Die tovert oude Android-smartphones om tot een persoonlijk beveiligingssysteem.

Geheime politie

Wie de gratis app installeert op een Android-telefoon op overschot, kan die op zijn kantoor, thuis of in zijn hotelkamer laten liggen. De app gebruikt alle mogelijke sensoren waarover smartphones tegenwoordig beschikken om de ruimte te monitoren. De telefoon kan via de app beweging registreren, foto's nemen, audio detecteren en meer.

Zodra de telefoon iets detecteert, kan die foto's en geluidsbestanden doorsturen om je op de hoogte te brengen van de indringing.

"Zie het als een bewakingshond die je thuis of in je hotelkamer achterlaat wanneer je er zelf niet bent", vertelt Snowden aan technologiemagazine Wired. "Het doel van de app is om mensen te verzekeren dat de fysieke ruimte waarin ze zich begeven veilig is."

Zie het als een waakhond die je thuis of in je hotel achterlaat wanneer je er zelf niet bent.
Edward Snowden

Alle gegevens die door de app verzameld worden, zijn versleuteld. Haven maakt geen gebruik van een cloud-service of is niet gekoppeld aan beveiligingsdiensten van derden. Als er geen wifisignaal beschikbaar is, stuurt de app een sms-bericht.

Edward Snowden beseft dat de app indringers niet zal tegenhouden, maar hij ziet Haven toch als een nieuwe tool om zich tegen overheden met slechte bedoelingen te beschermen. "Als jij de geheime politie bent die mensen laat verdwijnen, dan is Haven een extra risicofactor. Je moet er steeds rekening mee houden dat elke gsm een mogelijke getuige is", besluit Snowden.