Direct naar artikelinhoud
Amerikaanse politiek

Trumps populariteit historisch laag in peilingen: "Fake peilingen, fake nieuws"

Amerikaans president Donald J. Trump in Palm Beach, Florida.Beeld AFP

Amerikaans president Donald Trump heeft gereageerd op de resultaten van peilingen die aan het licht brachten dat hij met de laagste populariteitsgraad uit de moderne geschiedenis de eindejaarsperiode moet ingaan. "Het Fake Nieuws weigert te praten over hoe Groot en hoe Sterk onze BASIS is", schrijft hij op Twitter, met zijn bekende hang naar hoofdletters.

"Ze tonen Fake Peilingen net zoals ze Fake Nieuws melden. Ondanks de negatieve berichten, stellen we het goed en niemand zal ons verslaan. MAKE AMERICA GREAT AGAIN", zo gaat hij verder.

Trump is de steun en het respect van de meerderheid van de Amerikanen kwijtgespeeld tijdens zijn eerste jaar als president
Peter Hart, Democraat

Een hele reeks peilingen sturen Trump de feestperiode in met een bedroevende 'approval rate' of populariteit. Volgens een peiling die CNN eerder deze week publiceerde, ligt die goedkeuringsgraad op slechts 35%, terwijl hij in maart nog op de goedkeuring van 45% van de bevraagde Amerikanen kon rekenen. Volgens de peiling van NBC en Wall Street Journal kan hij nog op 40% rekenen. Peter Hart, een Democraat die de peiling hielp uitvoeren, blijkt uit de rondvraag dat Trump "de steun en het respect van de meerderheid van de Amerikanen is kwijtgespeeld tijdens zijn eerste jaar als president".

Nog een andere peiling, van de politieke site FiveThirtyEight, komt uit op een goedkeuringsgraad van 37.1%. Daar klinkt het dat sinds president Harry Truman in 1945, elke president op de 337ste dag van zijn ambtstermijn een goedkeuringsgraad genoot die minstens 10% hoger lag dan waar Trump het nu moet mee stellen.

Trouwe aanhang

Trump mag dan de bal misslaan met zijn kritiek op de peilingen en de media, hij heeft wel gedeeltelijk gelijk als hij stelt dat hij zeer trouwe aanhangers heeft.

In oktober bleek uit een peiling van Fox News dat 83% van de Republikeinse kiezers Trump nog goedkeurden, in vergelijking met slechts 7% van de Democraten. Maar hoewel de steun van de conservatieven overeind blijft, verloor hij steun bij twee belangrijke groepen: blanke christenen en blanke mannen zonder universitaire opleiding.

De goedkeuring die hij wel nog geniet, komt van traditionele Republikeinen die zijn belastingplan toejuichen omdat ze menen dat de overheid de uitgaven voor gezondheidszorg en ziekteverzekeringen moet terugschroeven. 

Daarnaast zal zijn steun aan kandidaat-senator Roy Moore, de religieuze conservatief uit Alabama die in opspraak kwam omdat hij meisjes en jonge vrouwen zou hebben misbruikt, zijn goedkeuring onder conservatieve christenen verstevigen.

"En mocht je opnieuw kunnen stemmen?"

Volgens een peiling van Politico vorige maand bleek dat 82% van de respondenten die op Trump hadden gestemd, verklaarden dat ze hem opnieuw zouden steunen. Slechts 7% verklaarde dat ze voor een andere kandidaat zouden stemmen indien ze de kans kregen hun stem van 2016 te herzien.

Ter vergelijking: 78% van de mensen die voor Trumps rivale Hillary Clinton hadden gestemd, zeiden dat ze opnieuw voor haar zouden stemmen. 

Twitter bericht wordt geladen...