Direct naar artikelinhoud
EU

Italiaanse ex-EU-commissaris weigert 13.000 euro 'overgangsvergoeding' per maand

Antonio Tajani.

De voormalige vicevoorzitter van de Europese Commissie Antonio Tajani heeft na zijn vertrek in 2014 zijn overgangsvergoeding geweigerd. De Italiaan zegt dat een dag nadat bekend raakte dat ex-Commissaris Karel De Gucht en vijftien van zijn gewezen collega's nog jaarlijks een riante overgangsvergoeding uitbetaald krijgen. 

"Ik zou maandelijks iets van een 13.000 euro gekregen hebben en dat drie jaar lang", verklaart Tajani in een interview met Zeit Online. "Maar ik dacht: dat is toch veel te veel. Europa zit in een economische crisis. Het gaat met veel burgers niet meer zo goed als vroeger. Dan kan ik als politicus toch niet zo'n hoge overgangspremie opstrijken?" Momenteel is Tajani wel nog de vicevoorzitter van het Europees Parlement, waarvoor hij naar eigen zeggen maandelijks netto 6.300 euro ontvangt. 

Wat denkt Tajani dan van Karel De Gucht, die de vergoeding wel aanneemt en goed betaald wordt voor zijn functies bij ArcelorMittal en Proximus? "Ik wil niets slechts over anderen zeggen", aldus nog Tajani in het interview. "Weet u: het is niet verboden om dat te doen. Het is ook niet de fout van de gewezen Commissaris. Het zijn de regels, die verkeerd zijn."

Twitter bericht wordt geladen...

De Gucht verdedigde zich gisteren in deze krant door te stellen dat het systeem van overgangsvergoedingen "al 50 jaar bestaat" en dat hij "wettelijk niets verkeerd doet". De Gucht krijgt van de Commissie jaarlijks 125.000 euro, heeft Die Zeit berekend. Voor andere ex-Commissarissen zou het bedrag op minstens 99.996 euro per jaar liggen.

Volgens de regels zijn Europese Commissarissen na hun ambt verplicht om een afkoelingsperiode in te voegen van achttien maanden, waarbij ze geen job in de privésector mogen uitoefenen. De Gucht kreeg van de Europese Commissie een uitzondering om zijn functies bij Proximus en vermogensbeheerder Merit Capital op te nemen.