facebook
Vijf opmerkelijke weetjes over kerst

Vijf opmerkelijke weetjes over kerst

Kerst is het grootste feest van het jaar. We vieren kerst steeds uitgebreider en langer en of je er nu van houdt of niet, kerstmis is onontkoombaar. Daarom hebben we zomaar wat opmerkelijke feiten op een rijtje gezet over kerstmis. Dan heb je in elk geval iets om over te praten tijdens al die kerstverplichtingen.

Paul McCartney vult z’n zakken

Sinds 1980 is Wondeful Christmastime van Paul McCartney elk jaar wereldwijd te horen in de kerstperiode. Volgens veel fans en critici is het een van de allerslechtste nummers van de ex-Beatle. Waarschijnlijk maakt McCartney zich daar niet druk om. Naar schatting levert het nummer hem jaarlijks vierhonderdduizend dollar op.

Kerst in de loopgraven

In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, ontstonden er met kerst verspreid over het slagveld her en der spontane bestanden. Moegestreden Duitse, Franse en Britse soldaten zochten elkaar op om samen kerst te vieren en de overledenen te begraven. Er werd voedsel gedeeld, gevoetbald en samen gezongen. Zo bracht Kerstmis een klein beetje licht in deze duistere periode. De bevelhebbers van beide kampen waren niet blij met deze verbroedering tussen de soldaten. In 1915 waren er al veel minder kerstbestanden en in de jaren daarna kwamen ze helemaal niet meer voor.

Wat is duurzamer? Een echte boom of een kunstboom?

De puristische kerstliefhebber kiest natuurlijk altijd voor een echte boom. Toch wordt de keuze tussen echt en nep steeds lastiger. Kunstbomen zien er steeds beter uit en het scheelt een hoop rotzooi. Maar wat is eigenlijk beter voor het milieu? Alleen in Europa en de VS worden jaarlijks zo’n 90 miljoen kerstbomen aangeschaft.

Een kunstboom is minder brandgevaarlijk. Bovendien is een kunstboom na een paar jaar al voordeliger. Een kunstboom is vaak gemaakt van PVC en dus slecht voor het milieu. Ook aan echte bomen kleven nadelen, het transport is belastend en ze worden vaak verbrand. Je hoeft niet bang te zijn dat een echte boom bijdraagt aan ontbossing. Ze worden gekweekt, produceren zuurstof en slaan CO2 op. Volgens onderzoek zou een kunstboom pas na 20 jaar duurzamer zijn. Maar wie doet er zolang mee? Een echte boom is dus toch nog steeds de beste optie.

Vier kerst bij KFC!

In Japan viert men kerst massaal bij Kentucky Fried Chicken. Slechts een klein deel van de bevolking is christelijk dus kerst kent geen lange traditie in Japan. In 1974 wist Kentucky Fried Chicken met de slogan “kurisumasu ni wa kentakki!” hun kerstkip op de kaart te zetten. Dit was een van de meest succesvolle reclamecampagnes ooit.

Inmiddels eten ruim 3,5 miljoen Japanse gezinnen het kerstmenu (met naast kip onder andere cake en champagne) bij of van KFC. De wachttijd beslaat soms twee uur en men reserveert al maanden van tevoren. De fastfoodketen moet alle zeilen bij zetten en kantoorpersoneel en management wordt ingezet in de bediening.

Hoe snel is de kerstman?

De kerstman heeft het nogal druk met kerst. In 32 uur (van kerstavond tot en met Eerste Kerstdag, moet hij zo’n 233 miljoen huishoudens met gemiddeld drie christelijke kindjes bezoeken op een bezorgroute van 510 miljoen kilometer lang. Dat betekent dat hij ongeveer 2900 km per seconde aflegt. Voor wie wil weten hoe dat eruitziet: de Amerikaanse militaire luchtruimwaakhond NORAD heeft een soort track en trace opgezet waarmee je de kerstman kunt volgen op z’n route.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1