Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

VS bereiden zich voor op (Russische) cyberaanvallen op verkiezingsdag

De Russische president Vladimir Poetin.

In aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgende week zetten de Verenigde Staten zetten zich schrap voor Russische cyberaanvallen. Dat zegt zender NBC News op basis van verschillende officiële bronnen. Gevreesd wordt dat Rusland chaos wil veroorzaken tijdens de verkiezingen door het internet plat te leggen of massaal valse informatie te verspreiden.

In de VS groeit de vrees dat de Russen de verkiezingen willen beïnvloeden door chaos te creëren. Het Witte Huis en Homeland Security stellen dan ook alles in werking om zich voor te bereiden op 'worst-case scenario's', zoals een grote cyberaanval die delen van het internet lamlegt. "De Russen zijn in aanvalmodus en de VS werken aan strategieën om daarop te antwoorden op de hoogste niveaus", zegt Michael McFaul, die van 2012 tot 2014 Amerikaans ambassadeur was in Rusland.

Verwarring zaaien

Maar volgens officiële bronnen is het een reëler scenario dat hackers verkeerde informatie zullen proberen te verspreiden via Facebook, Twitter of andere sociale media, klinkt het. De Amerikanen vrezen dat er een stroom aan valse documenten gepubliceerd zal worden over een of ander schandaal, zonder dat de media tijd zullen hebben om de informatie te controleren.

"De Russen willen zoveel mogelijk verwarring zaaien en ons verkiezingsproces ondermijnen zoals ze elders al gedaan hebben", reageert een hooggeplaatste bron van de Obama-administratie. "We bereiden ons voor, zodat we zeker zijn alle middelen in de aanslag te hebben. Zo kunnen we een antwoord bieden op wat ze ook doen." Volgens de bron moeten de Verenigde Statenn zich op alle vlakken indekken. "Ze kunnen een gigantische chaos veroorzaken, en tegen de tijd dat we kunnen reageren kan het kwaad al geschied zijn."

'De Russen willen zoveel mogelijk verwarring zaaien en ons verkiezingsproces ondermijnen zoals ze elders al gedaan hebben'
en hooggeplaatste bron van de Obama-administratie

Volgens verschillende bronnen binnen de inlichtingendiensten zijn er geen concrete aanwijzingen voor een cyberaanval op de grote verkiezingsdag volgende week. Toch wijzen ze erop dat de grote DDoS-aanval van 21 oktober, die o.a. diensten als PayPal, Amazon, Spotify en Twitter wist plat te leggen, "alle signalen heeft dat het om een oefening ging".

Rechtstreekse invloed

De overheid beschouwt het als zeer onwaarschijnlijk dat de Russen de verkiezingsuitslag rechtstreeks kunnen beïnvloeden door middel van cyberaanvallen op het tellen van de stemmen of vervalsing van de verkiezingsuitslag. Daarvoor zijn de verkiezingen in te grote mate gedecentraliseerd. "Staten verzekeren dat de stemmachines niet verbonden zijn met het internet. Bovendien zijn er ontelbaar veel controles en toezicht ingebouwd in het systeem", zegt een andere hooggeplaatste bron.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Rusland verkiezingen probeert te beïnvloeden. Een werkgroep in het Witte Huis zou met argusogen volgen hoe de Russen onder meer de parlementsverkiezingen in Montenegro in oktober beïnvloed zouden hebben.