Direct naar artikelinhoud

PVV wil miskleun doen vergeten met Maurice Meeuwissen als nieuwe lijsttrekker in Rotterdam

Met een IT'er en ex-militair hoopt Geert Wilders de blamage van zijn vorige lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam te doen vergeten. De 48-jarige Maurice Meeuwissen wordt gepromoveerd van de vierde naar de eerste plek op de PVV-lijst en neemt daarmee het stokje over van Géza Hegedüs.

Maurice Meeuwissen en Geert Wilders.Beeld Twitteraccount Geert Wilders

Laatstgenoemde moest al na een dag opstappen vanwege racistische uitspraken. Zo was hij te horen in podcasts van de extreemrechtse beweging Erkenbrand, waarin hij pleitte voor een etnostaat. Ook feliciteerde de half-Hongaarse Hegedüs Holocaustontkenner David Irving via Facebook.

Het lijkt erop dat de PVV heeft geleerd van de slechte screening. Over Meeuwissen is online nagenoeg niets te vinden, waarbij mogelijk zijn eigen IT-kennis goed van pas kwam. Zijn oude Twitteraccount, waarin hij nog aangaf nummer vier op de kandidatenlijst te zijn, is verwijderd. Zijn nieuwe account is afgeschermd en alleen zichtbaar voor volgers die door hem zijn geaccepteerd. En waar de gemiddelde bijna vijftiger op Facebook toch een behoorlijk spoor van openbare berichten en foto's achterlaat, is op zijn account afgezien van zijn profielfoto niets te zien.

De PVV omschrijft Meeuwissen in een persbericht als een IT'er met brede werkervaring en opleidingsachtergrond. In de jaren negentig diende hij in het leger. Daarna werkte hij voor verschillende ICT-bedrijven. In 2008 ging hij aan de slag als business consultant bij Tieto in Amersfoort, waar hij na anderhalf jaar vertrok. Meeuwissen zou een jaar geleden zijn master Healthcare Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben behaald. De universiteit wil dit niet bevestigen omwille van privacyredenen.

De nieuwe lijsttrekker is geen onbekende in Rotterdam: hij woonde onder meer in de Rotterdamse wijken Blijdorp en Kralingen. Zelf zegt hij ontzettend trots te zijn 'de PVV-kar' te mogen trekken. 'Mijn belangrijkste drijfveer is Rotterdam weer terug te geven aan de Rotterdammers.' Na zijn benoeming kondigde hij direct aan het azc in Beverwaard en de Essalammoskee te willen sluiten. Geert Wilders noemt Meeuwissen 'een kei'. 'Niet lullen, maar poetsen is zijn motto. Ik heb er enorm veel vertrouwen in.'

Niet lullen maar poetsen is zijn motto. Ik heb er enorm veel vertrouwen in
Geert Wilders over Meeuwissen

Twitter bericht wordt geladen...

In deze dertig gemeenten doet de PVV mee met de raadsverkiezingen


Wilders blunderde met racistische lijsttrekker - lees er hier meer over

Hoe kon het zo misgaan?
Geert Wilders kondigde het zelf aan: hij zou zelf de kandidaat voor Rotterdam uitkiezen. Hoe kon hij zo miskleunen?

Hegedüs wil 'een etnostaat van etnische Nederlanders'
Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat Hegedüs nauwe banden met het extreemrechtse studiegenootschap Erkenbrand had, en er racistische ideeën op nahoudt. Hegedüs wil 'stapje voor stapje' toewerken naar een etnostaat van etnische Nederlanders, en wil alle 'Mohammedanen' en niet-blanke Nederlanders uitzetten, zo nodig met dwang.https://www.volkskrant.nl/politiek/in-rotterdam-koos-wilders-zelf-de-lijsttrekker-hoe-kon-het-dan-toch-zo-misgaan~a4545908/