NOS NieuwsAangepast

Ambassade Eritrea moet dicht, vindt Kamermeerderheid

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de ambassade van Eritrea in Den Haag dichtgaat. De reden is dat de Eritrese regering Eritreeërs in Nederland dwingt om belasting te betalen. Nederland heeft daar al meerdere keren tegen geprotesteerd, maar Eritrea trekt zich er niets van aan.

Dat komt ook naar voren in een uitzending van het VPRO-radioprogramma Argos, die zaterdag op NPO Radio 1 wordt uitgezonden. Op de website staat al een in het geheim opgenomen gesprek tussen het hoofd van de ambassade en een Eritrese asielzoeker, die een document nodig heeft en onder druk wordt gezet.

Eritrea is een dictatuur. Het ambassadehoofd zegt dat de asielzoeker het document alleen krijgt als hij spijt betuigt voor zijn vlucht en daarmee ook een nog onbekende straf accepteert. Ook moet hij beloven dat hij een groot bedrag aan achterstallige belasting afdraagt.

Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken wil eerst de Argos-uitzending afwachten, voordat hij een besluit neemt. Sluiting is de meest vergaande maatregel die Nederland kan nemen, zei hij. Als het bericht van Argos klopt zal het ambassadehoofd worden uitgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl