achtergrond

Geenstijl

Seven: Penthouse Pechtold fopt fiscus

De reaguurder extraordinair met wie het allemaal begon, Seven, heeft (in ruil voor wat geschenken, het is bijna kerst tenslotte) nog een enorme kers op de corruptietaart van het Scheveningse Pechtoldpenthouse. Seven, kom er maar in!

Alexander 'Penthouse' Pechtold fopt de fiscus met een schijnconstructie. Dat zit zo: het appartement dat de Canadese oud-topdiplomaat Serge Marcoux aan Alexander Pechtold van D66 schonk is in de akte laag gewaardeerd. Dat komt door het vestigen van een vruchtgebruik (recht om gratis te wonen in een pand) op het penthouse voor Serge Marcoux zelf. 

Zoals ouders soms hun woning waarin ze blijven wonen verkopen of schenken aan hun kinderen, maar daarbij bedingen dat zij er zelf levenslang gratis in blijven wonen. Zo stelt de akte ook dat Marcoux na de schenking aan Alexander Pechtold tot aan zijn overlijden in het Penthouse blijft wonen voor nop. In veel media stond dit andersom, alsof Pechtold er gratis mag wonen. Die media namen de oorspronkelijke duiding uit mijn tweet met het screenshot van BekendeBuren over, maar die duiding klopt na lezing van de inmiddels openbare akte niet. 

Pechtold kreeg als actief politicus een penthouse van een Canadese topdiplomaat tijdens CETA-onderhandelingen met Canada. De ophef was te voorzien en dus was het verzwijgen in het geschenkenregister in de hoop dat niemand ooit het kadaster napluist al saillant, maar misschien is er een andere reden dat Pechtold de schenking verzweeg.

Want het foppen van de fiscus valt op. In de akte is een waarde aangegeven van de schenking van ruim 77k, daarbij is uitgegaan van een taxatiewaarde van 135k en een korting daarop vanwege het feit dat de bewoner Marcoux er ook na overdracht aan Pechtold de rest van zijn leven blijft wonen. U raadt het al, Marcoux die allang de facto in Canada woont maakt daar helemaal geen gebruik van, en was dat ook nooit van plan. Hooguit een extra postadres in Nederland om e.e.a. geloofwaardiger te houden en misschien ooit in de vakantie logeren bij Alexander. 

Zoals in de media viel te lezen woont Marcoux al lang en breed in Canada en geniet daar van zijn pensioen. Hij woonde dus het afgelopen jaar na de schenking in januari ook niet meer in zijn weggegeven penthouse in Nederland. Pechtold woont er allang en verhuurt daardoor zelfs zijn flat in Wageningen. Het vruchtgebruik is dus alleen maar in de akte opgenomen als schijnconstructie om de overdrachtsbelasting te drukken. Niet de schenkingsbelasting (die aardig in de papieren kan lopen bij schenkingen aan niet-familieleden maar waarvoor Canadezen die schenken aan Nederlanders, hoi belastingparadijs, zijn vrijgesteld) die nu niet over 135k wordt berekend maar over 77k. De fiscus loopt dus flink wat mis dankzij deze penthouse-fraude. 

Het niet opgeven van een schenking in het geschenkenregister was al niet erg transparant, maar het bedenken van een schijnconstructie om de overdrachtsbelasting te ontduiken is voor de politicus Penthouse Pechtold helemaal het einde van het laatste restje integriteit.

INSTANT UPDATE

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.