’35 procent talkshowgasten komt uit eigen mediacirkel’

Het aantal mediamensen dat aanschuift in talkshows op televisie is erg hoog. Van alle talkshowgasten komt 35 procent uit de eigen mediacirkel. Dat meldt dagblad Trouw vandaag in zijn voorpaginastuk ‘Talkshow nog steeds niet representatief’. Trouw vindt dat dit hoge aandeel in het oog springt. “Van journalist Xander van der Wulp tot programmamaker Cornald Maas en radio-dj Angelique Houtveen: ruim een op de drie gasten komt uit de eigen cirkel“, is vandaag te lezen in het dagblad.

Hoogleraar mediastudies Mark Deuze van de Universiteit van Amsterdam noemt het logisch. “Die mensen zijn makkelijk te vinden, doen het gegarandeerd goed op tv, en vergen weinig voorbereidingstijd. Vanuit de makers gezien snap ik die ons-kent-onsmentaliteit helemaal.

De kijker waardeert het minder, weet Deuze. “Het is oersaai om steeds weer naar diezelfde hoofden te kijken. Ook weet dat selecte groepje niet welke alledaagse thema’s er in de samenleving spelen. En de talkshows hengelen in toenemende mate in dezelfde vijver, waardoor de programma’s steeds meer op elkaar beginnen te lijken.

Volgens Deuze is er ook ergernis over het gebruik van talkshows als promotiemiddel voor programma’s of boekjes van sterren als Jan Versteegh en Harm Edens.

Op een gegeven moment wordt die mediabubbel de kijker te veel, verwacht hij. “Ikzelf schuif ook niet meer aan bij talkshows. Ik behoor tot de grote groep kijkers wier perspectief op de wereld doorgaans niet aan bod komt.”

Ik herken me niet meer in die programma’s, en wil niet dat een DWDD me producten in de maag probeert te splitsen. Willen de talkshows blijven scoren, dan zullen ze naar buiten moeten kijken.

Verder zit het volgens Trouw ook niet goed met de representatie van mensen met kleur en vrouwen. Trouw turfde een aantal weken lang de gasten van de talkshows Pauw, De Wereld Draait Door, Jinek en RTL Late Night.

Het Trouw-artikel Talkshow nog steeds niet representatief kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen