Direct naar artikelinhoud

PvdA-Kamerlid verantwoordelijk voor schijnconstructies bij sociaal werkbedrijf

Het Groningse PvdA-Kamerlid William Moorlag werd op 25 oktober beëdigd als lid van de Tweede Kamer.Beeld ANP

Sociale werkplaats Alescon overtrad de wet door honderden arbeidsbeperkten te laten werken via een uitzendbureau. Het kersverse PvdA-Kamerlid William Moorlag was tot voor kort directeur van Alescon. Hij verdedigde de constructie waarvan de rechter dinsdag zei dat die niet mag volgens de Wet Sociale Werkvoorziening.

Ruim vierhonderd medewerkers waren in dienst van een uitzendbureau dat het Drentse sw-bedrijf Alescon zelf had opgericht en waarvan het eigenaar was. Hierdoor liepen de arbeidsbeperkten loon mis, en hadden ze ook geen recht op het seniorenverlof, eindejaarsuitkeringen en volledige doorbetaling bij ziekte.

Alescon moet nu alsnog deze honderden werknemers in vaste dienst nemen en misgelopen aanvullingen en vergoedingen terugbetalen. Volgens vakbond FNV die de rechtszaak aanspande gaat het om ruim 2 miljoen euro. FNV-bestuurder Gea Lotterman is dolblij met de uitspraak. “Een SW-bedrijf dat kwetsbare mensen laat werken in schijnconstructies bedondert de boel.”

Ik had geen reden om te denken dat het uitzendbureau juridisch niet in de haak zou zijn
William Moorlag, Kamerlid voor de PvdA

PvdA-Kamerlid William Moorlag was tot eind oktober directeur van Alescon, en verdedigde in die hoedanigheid deze nu verboden constructie. “Ik had geen reden om te denken dat het uitzendbureau juridisch niet in de haak zou zijn”, laat hij weten. Moorlag benadrukt dat het beleid is geworden in 2011. “Toen was ik niet bij Alescon in dienst. Toen ik in 2015 directeur werd, stond het ook niet ter discussie. Pas in 2016 trok de FNV aan de bel. Ik heb het toen laten onderzoeken waaruit bleek dat het juridisch gezien correct was.” De rechter vindt dus van niet. 

Asscher

Binnen de Partij voor de Arbeid worden schijnconstructies al jaren aangekaart. PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher streed als minister van sociale zaken tegen werkgevers die mensen jarenlang op dezelfde plek lieten werken maar niet in dienst namen. De SP stelde eerder al Kamervragen over Alescon. Daar kon de toenmalig PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma geen antwoord op geven omdat de zaak onder de rechter was.

De SP sprak in haar Kamervragen over een ‘race to the bottom’ door steeds minder te betalen voor arbeid. Moorlag: “Mijn voorganger heeft geanticipeerd op de Participatiewet die eraan zat te komen. Daarmee moeten meer arbeidsgehandicapten aan het werk worden geholpen onder mindere arbeidsvoorwaarden.”

Loonkosten

Want Moorlag erkent dat deze constructie is bedacht om goedkoper uit te zijn. “We wilden naar een lager loonkostenniveau. Ik vind wel dat er gehandeld moet worden naar wet- en regelgeving. Ik heb altijd gezegd dat als de rechter de FNV gelijk geeft, we ons daar naar moeten voegen. Maar die beslissing is nu aan het huidige management van Alescon.”

Als we ons aan de cao van de WSW hadden gehouden, hadden veel minder mensen kunnen werken.
Mirjam Pauwels, bestuursvoorzitter Alescon

Het Drentse sociaal werkbedrijf gaat in hoger beroep. “We zijn teleurgesteld in het vonnis. Wij denken dat we wel binnen de regels van de wet hebben gehandeld”, laat bestuursvoorzitter Mirjam Pauwels weten. “Als we ons aan de cao van de WSW hadden gehouden, hadden veel minder mensen kunnen werken.”

Alescon moet nu dus alsnog 2 miljoen euro betalen. Wellicht schieten de werknemers daar niets mee op, doordat ze dan reeds ontvangen huur- en zorgtoeslagen moeten inleveren. “We willen het zorgvuldig afwikkelen, maar kunnen dat niet voorkomen. Dat is niet aan ons als werkgever”, zegt Pauwels. FNV-bestuurder Lotterman vindt het wel de verantwoordelijkheid van Alescon dat de betaling netjes gebeurt. “De werkgever moet de fout herstellen en is daarbij ook aansprakelijk voor de vervolgschade. Door deze schijnconstructie hebben honderden mensen niet gewerkt onder de cao die geldt voor de sociale werkplaats. Terwijl deze mensen hetzelfde werk deden op dezelfde locatie met dezelfde jas aan.”