Direct naar artikelinhoud

Zo open als Forum is over hun standpunten, zo gesloten is Baudet over flirts met extreemrechts

Publiekelijk verwerpt Thierry Baudet racistische en antisemitische denkbeelden. Zijn Forum voor Democratie staat voor 'een open, tolerant en democratisch Nederland'. Tegelijkertijd flirt hij met extreemrechtse bewegingen en denkers die de superioriteit van het 'blanke ras' propageren. Waarom doet hij dat? Wat hebben die bewegingen en denkers hem te bieden?

Thierry Baudet en Theo Hiddema in de Tweede KamerBeeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Die vragen kwamen woensdag opnieuw naar boven, nadat De Correspondent had onthuld dat Baudet in oktober een lange ontmoeting had met de Amerikaanse openlijke racist Jared Taylor. Het onlinemedium omschrijft hoe de Forum voor Democratie-voorman vijf uur lang met Taylor en vier anderen doorbracht in de bibliotheek van het Amsterdamse Ambassade Hotel.

De Amerikaan is auteur van boeken over 'witte identiteit' en 'het falen van rassenrelaties in hedendaags Amerika'. Op Youtube propageert hij aangeboren verschillen in intelligentie tussen witte en zwarte mensen. Twitter heeft zijn account geblokkeerd. Twee dagen na de ontmoeting in het Ambassade Hotel was Taylor een van de hoofdgasten op een conferentie van Erkenbrand, een groepering met racistische en antisemitische opvattingen.

Baudet ontkent de ontmoeting met Taylor niet. 'We hebben ons een aantal maanden geleden verdiept in de alt-right beweging', laat zijn partij weten. 'Wij spreken dagelijks tientallen mensen, waarmee we het soms eens en soms zeer oneens zijn.' De partij vindt het belangrijk 'allerlei visies' tot zich nemen. 'Van links tot rechts, van mainstream tot minder mainstream.'

Conservatief-nationalistische agenda

Die reactie past in een patroon. Het Forum bezigt heldere standpunten over integratie, directe democratie en 'het partijkartel'. De partij pleit voor terugsturen van migranten, meer directe inspraak via referenda, een vertrek uit de EU en een einde aan de hegemonie van de klassieke bestuurderspartijen.

Een stuk ambiguer is Baudets conservatief-nationalistische agenda. Zijn strijd is een culturele, benadrukt hij. De eigen Westerse, Nederlandse cultuur wordt bedreigd door de komst van migranten. Een linkse elite lijdt aan 'oikofobie' of 'de angst voor het eigene' en heeft de grenzen opengezet voor mensen uit islamitische landen. 'Wie de cijfers bestudeert, ziet dat de Nederlandse bevolking in werkelijkheid krimpt. Zij groeit enkel door immigratie', zei hij tijdens het eerste debat met het kabinet-Rutte III.

Wie de cijfers bestudeert, ziet dat de Nederlandse bevolking in werkelijkheid krimpt. Zij groeit enkel door immigratie
Thierry Baudet in een debat

Terwijl ook PVV, VVD en CDA zich bedienen van nationalistische retoriek, speelt Baudet met stromingen die een stap verder gaan. Zijn intellectuele conservatisme heeft hem een heldenstatus opgeleverd onder extreemrechtse groeperingen met uitgesproken racistische ideeën.

Constant Kusters van de neonazistische partij Nederlandse Volks-Unie beweerde dat hij samenwerkt met het Forum. Leden van Erkenbrand dweepten op fora met 'onze jongen' Baudet. Als zulk nieuws naar buiten komt, benadrukt FvD telkens dat de partij niets op heeft met racisme. Zo ook woensdag na de onthulling van De Correspondent. Dat Baudet toch telkens in die hoek wordt weggezet, komt in zijn ogen doordat media zijn uitspraken uit hun context halen of zijn grappig bedoelde hyperbolen te letterlijk nemen.

Rechtsgeleerde Paul Cliteur, prominent lid van het Forum, prijst Baudets nieuwsgierigheid. 'Ik vind het een goede zaak om met veel mensen te praten, ook met mensen die in jouw optiek verkeerde opvattingen hebben.' De wetenschapper zegt zelf ook benieuwd te zijn naar de argumenten van mensen die rassenleer aanhangen.

'Onderzoek alles en behoud het goede', stelt Baudet in het stuk van De Correspondent. Maar hij zegt dit pas nadat het medium de bijeenkomst met Taylor onthulde.

Vorige maand publiceerde de Volkskrant een artikel over Erkenbrand en gaf Baudet een interview aan NRC. In beide stukken distantieerde hij zich van alt-right en haar 'nare ideeën'. Hij had ook kunnen zeggen dat zijn weerzin tegen de beweging voortkwam uit grondig persoonlijk onderzoek naar het gedachtengoed, dat hij om die reden een belangrijke denker uit Amerika stevig aan de tand had gevoeld. Maar dat liet hij na.

Ik vind het een goede zaak om met veel mensen te praten, ook met mensen die in jouw optiek verkeerde opvattingen hebben
Paul Cliteur, prominent lid van het Forum

Alt-right: waar komt het vandaan? Hoe groot is het?

Alt-right in Nederland: Hoe Erkenbrand zich opmaakt voor de strijd om een blanke natie
Een extreem-rechtse groepering waarvan een groot aantal leden hoger opgeleid is, hebben we in Nederland lang niet gezien. Opvallend, vindt ook de AIVD. Wat is Erkenbrand, waar staat het voor en wie zijn de mensen erachter? (+)

Wat is alt-right, waar komt het vandaan en wat is de aantrekkingskracht ervan?
Alt-right: wat is het, waar komt het vandaan en wat is de aantrekkingskracht van de beweging? Drie net verschenen boeken bieden verhelderende antwoorden.