Politiek

Raad van State draait: Kabinet kan referendumwet intrekken zonder referendum

20-12-2017 17:38

Het kabinet kan de wet over het raadgevend referendum intrekken zonder dat hier nog een referendum over hoeft te worden gehouden. Dat staat in een advies van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Opmerkelijk, eerder zei de Raad van State het het wetsvoorstel wél referendabel was.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66)heeft de intrekkingswet woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze heeft dat gedaan na het positieve advies van de Raad van State.

Het kabinet heeft steeds gezegd geen raadgevend referendum te willen over het afschaffen van de volksraadpleging. Volgens de Raad van State is dit een zuivere benadering. Volgens het adviesorgaan kan de wetgever beslissen om in een latere wet af te wijken van de al bestaande wet.

Het raadgevend referendum geeft burgers de mogelijkheid zich uit te spreken over een wet die al is aangenomen. Dat gebeurde voor het eerst in 2016 over het Oekraïne-verdrag en komend jaar volgt er nog een over de ‘aftapwet’ die inlichtingendiensten nieuwe bevoegdheden geeft.

Volgens minister Ollongren was het raadgevend referendum bedoeld als tussenstap naar een bindend referendum, maar is zo’n correctief referendum inmiddels niet meer haalbaar omdat de politieke steun hiervoor ontbreekt.

Volgens haar verwachten kiezers bovendien dat hun stem bij raadgevend referendum bindend is terwijl het alleen adviserend werkt. “En het gevolg is dat het instrument niet bijdraagt aan het vertrouwen in de politiek”, aldus Ollongren.

Tegenstanders van de afschaffing vinden dat kiezers monddood worden gemaakt, omdat zij zich niet meer zelf over wetten kunnen uitspreken.

Lees ook

Ronald van Raak – Mark Rutte gedraagt zich als een kleine dictator