Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Rassenrel in Frankrijk nadat feministe uit adviesraad gezet is

Rokhaya Diallo.Beeld AFP

In Frankrijk is een rassenrel uitgebroken nadat een prominente feministe en actievoerster tegen racisme uit een overheidsadviesorgaan gezet is. De voorzitter van de adviesraad en tal van leden zijn inmiddels al opgestapt.

Journaliste Rokhaya Diallo (39) werd vorige week nog maar aangesteld in de CNNum, een onafhankelijke digitale adviesraad die bestaat uit vrijwilligers met expertise in de digitale sector. De raad stond op het punt om Frans president Emmanuel Macron te adviseren over een nieuw, meer inclusief digitaal beleid.

De benoeming van dertig nieuwe raadsleden, waaronder Diallo, was goedgekeurd door staatssecretaris voor Digitalisering Mounir Mahjoubi en eerste minister Édouard Philippe. Maar nadien plooide de regering voor klachten over Diallo's aanwezigheid in de raad.

Institutioneel racisme

De journaliste heeft zich in het verleden geregeld uitgesproken tegen wat ze zelf "institutioneel racisme" in Frankrijk noemt. Ze doelt daarmee op politieacties tegen niet-blanke jonge mannen. Reden voor (extreem)rechtse critici om Diallo openlijk aan te vallen.

De rechtse partij Les Républicains reageerde met een open brief aan de regering, waarin ze aanklaagt dat Diallo zich in het verleden heeft uitgesproken over institutioneel racisme en steun heeft geuit voor gesloten feministische bijeenkomsten waar zwarte vrouwen over racisme en seksisme spraken. De partij had overigens ook problemen met de benoeming van rapper Axiom, omwille van zijn liedjesteksten.

Sommige socialisten en ook gewezen premier Manuel Valls, die naar Macrons partij La République En Marche is overgestapt, ondersteunden het ontslag van Diallo uit de raad. De regering schikte zich snel naar hun verzoek en beloofde een "verschuiving zodat de raad rustiger kan werken".

"Verontrustend"

De Franse Ligue des droits de l'homme heeft de "verontrustende" beslissing van de regering veroordeeld. "In een democratie moet de staat juist het pluralisme van opinies respecteren om openbare acties te motiveren en verrijken", klinkt het.

Ook binnen de raad zelf blijft de beslissing niet zonder gevolgen. Marie Ekeland, een Franse onderneemster en het hoofd van de raad, is gisteren uit onvrede met het ontslag van Diallo ook opgestapt. Een hele groep anderen volgde haar voorbeeld. Volgens Ekeland toont de rel aan dat we "in Frankrijk geen afwijkende stemmen willen horen". 

"Dit wijst uit dat er een grote spanning is", reageert Rokhaya Diallo aan The Guardian. "Marie Ekeland, die deze raad heeft samengesteld, is heel optimistisch over de bekwaamheid van de Fransen om met elkaar te praten en in discussie te gaan. Wat je vandaag ziet, is dat er thema's zijn die in Frankrijk heel moeilijk te bespreken zijn, namelijk rassenkwesties."