Direct naar artikelinhoud

Raad akkoord met 'zoveel mogelijk vuurwerkvrije zones'

Vanaf de jaarwisseling 2018/2019 gaat ook de gemeente Amsterdam grote vuurwerkvrije zones aanwijzen.

De Partij voor de Dieren rekent erop dat Amsterdam voor 90 procent vuurwerkvrij kan worden.Beeld anp

Een meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich woensdagmiddag achter een voorstel van Partij voor de Dieren-raadslid Johnas van Lammeren, die om "zoveel mogelijk vuurwerkvrije zones" heeft gevraagd.

Wat hem betreft worden alleen rustige plekken als het Havengebied en het NDSM-terrein plekken waar nog geknald mag worden. Of het stadsbestuur daar volgend jaar in mee zal gaan moet nog blijken. Van Lammeren is hoopvol, hij rekent erop dat door het aannemen van zijn voorstel 90 procent van de stad vuurwerkvrij kan worden.

Een stadsbreed vuurwerkverbod is volgens burgemeester Jozias van Aartsen niet mogelijk, omdat de landelijke wetgeving hier geen ruimte voor biedt.

Hij is wel enthousiast over vuurwerkzones, want die zijn al een tijdje beleid in Den Haag en hebben daar de overlast flink teruggebracht. In Amsterdam golden alleen kleine vuurwerkvrije gebiedjes rond plekken waar veel dieren wonen, zoals kinderboerderijen.

Nationale regels
In ruil voor de invoering van de vuurwerkvrije zones stelt Van Lammeren een grote centrale vuurwerkshow voor, "met zo milieuvriendelijk mogelijk vuurwerk". 

Voor de komende jaarwisseling houdt Amsterdam vast aan de geldende regels: vuurwerk afsteken mag tijdens de jaarwisseling vanaf 18.00 uur 's avonds tot 2.00 uur 's nachts, zoals in de rest van het land.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan