Doet u mij maar een patatje kerst, alstublieft
Koken & EtenWie zich echt geen raad weet voor het kerstdiner, kan altijd nog gaan voor de nieuwe creatie van snackbar Het Pelkhuisje in Winterswijk. Daar staat een heus Patatje Xmas op het menu.
Mensen staan nog niet massaal in de rij bij de snackbar aan de Kloetenseweg in Winterswijk voor het portie patat met twee kunstig tot kerstboom gevormde frikadellen. ,,Maar het loopt aardig”, vertelt eigenaar Laurens Terbergen. ,,Mensen vinden het wel leuk. Ze bestellen het met een glimlach.”
Twee jaar terug probeerde Terbergen het patatje kerst (6,25 euro) al uit. ,,Nu hebben we een nieuwe ‘kerstboom’, zodat de frikadel langer houdbaar is qua kleur. De nieuwe versie is ook iets makkelijker te maken.''
Dat gebeurt met een beetje handigheid, een mal die de snackbarkoning zelf fabriceerde en een satéprikker. En natuurlijk mayonaise, curry en uitjes als kerstversiering. ,,We hebben dit jaar geen witte kerst, dan maar een speciale kerst.”
Patatje pepernoot
Een originele snack bedenken kun je gerust aan Terbergen overlaten. Eerder bedacht de Winterswijker de Donald Trump-burger en het Max Verstappen-menu met een heuse raceauto van frikadel. Zelf is hij het meest trots op de 'hammm…burgemeester', een hamburger die hij bedacht om de nieuwe burgemeester van Winterswijk en jongste burgervader van Nederland te eren. ,,Dit is de meest doordachte snack, daar heb ik behoorlijk mee gestoeid. De groene sla verwijst naar GroenLinks, de partij van de burgemeester. De ui naar het emotionele momentje om burgervader te worden, de jonge kaas omdat hij zo jong is, spek omdat het een krachtig persoon is en ga zo maar door. Erg lekker.”
Eigenlijk bedenkt hij altijd wel weer iets nieuws. Zo konden zijn klanten rond Sinterklaas een patatje pepernoot bestellen en kwam Terbergen onlangs nog met de Spruit 11, gefrituurde spruitjes met spek op een stokje. ,,Het is maar net wat mij te binnen schiet. Het is niet zo dat ik dingen móet verzinnen, het gebeurt gewoon spontaan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
-
PREMIUM
Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
Een zware parfumwalm in een restaurant, dat is alsof iemand naast je een sigaar zit te roken. Het Amsterdamse restaurant Toscanini vraagt, waarschijnlijk als eerste restaurant in de hoofdstad, vooraf aan gasten of ze het gebruik van parfum subtiel willen houden. Hulde, zeggen fijnproevers.Amsterdam -
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
Supermarktketens Jumbo en Plus, evenals de voedselproducenten Conimex, Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s gaan hun verpakkingen aanpassen zodat de helft van de recepten daarop volledig vegetarisch of veganistisch wordt. Dat doen zij op verzoek van Wakker Dier, meldt de organisatie. -
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
Frituurvet door de plee, doortrekken en weg ermee? Nee! De vervelende eigenschap van bakvet is dat het eenmaal gestold aan de binnenkant van de leidingen gaat zitten, en dat vervolgens alles eraan blijft plakken. ,,Van wat je bij een verstopping thuis kwijt bent aan een loodgieter, kun je waarschijnlijk voor de rest van je leven frituurvet kopen.’’ -
PREMIUMvoor jou geproefd51
Deze bekende theemerken eindigen onderaan de test: 'Ruikt naar verf en schoonmaakmiddel’
Nederlanders zijn echte theeleuten: we drinken gezamenlijk dagelijks 16,2 miljoen koppen thee. Zwarte thee is favoriet, en dan met name Earl Grey. Alle reden om die eens goed over de tong te laten gaan.
-
Consumentenbond
104 koelkasten met vriezer getest, dit is de beste
-
-
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen. -
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
Een wijnmaker kan nog zo zijn best hebben gedaan een prachtige wijn in de fles te krijgen, dan nog kun je de smaak om zeep helpen. Simpelweg door het edele vocht in een verkeerd glas te schenken. Wijnexpert Harold Hamersma legt uit welke glazen je met kerst het best op tafel kunt zetten. ,,Duralex-glazen zijn niet geschikt voor wijn.”
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
-
PREMIUMVoor jou getest84
Deze erwtensoep wint onze test: ‘Eindelijk een lekkere dikke soep die peperig smaakt!’
Nu het eindelijk winter is, gaan we ook weer aan de erwtensoep. Dat mag best uit blik zijn, want de nostalgie en de kou maken rauwe erwten zoet. Drie snert-experts proeven blind acht kant-en-klare soepen uit de supermarkt. Eentje springt er met kop en schouders bovenuit. -
-
PREMIUM8 vragen17
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?