Enorme doorbraak lymfeklierkanker: UMCG laat afweercellen tumor aanvallen

Door zijn eigen afweercellen genetisch te veranderen zodat ze tumor-cellen aanvallen, is in het UMC Groningen voor het eerst een patiënt met een agressieve vorm van lymfeklierkanker behandeld.

Hematologen spreken over een enorme doorbraak in de behandeling van kanker, waardoor er voor patiënten waarbij alles al was uitgeprobeerd toch weer hoop is. Volgens hematoloog Tom van Meerten reageert de patiënt in het UMCG goed op de behandeling en gaat het naar omstandigheden goed met hem. Hij is de vierde in Nederland die deze behandeling krijgt, die in de Verenigde Staten al bij zo’n honderd patiënten succes had.

Herkennen en aanvallen

De behandeling is voor patiënten met lymfklierkanker waarbij chemotherapie of stamceltransplantatie niet geholpen hebben. Er waren dan geen genezende behandelingen meer maar doorgaans krijgen patienten dan allleen meer pijnbestrijding en behandeling tegen vermoeidheid en kortademigheid.

De T-cellen van de patiënten, een soort afweercellen, worden zo behandeld dat de lymfeklierkankercellen kunnen herkennen en aanvallen. Om die T-cellen te manipuleren, worden witte bloedcellen van de patient naar de USA verzonden. Na ongeveer vier weken komen de aangepaste cellen weer terug naar Nederland.

Niet zonder risico

De behandeling is niet zonder risico’s. Patiënten kunnen bijwerkingen krijgen als hoge koorts en sufheid. Hematoloog Van Meerten verwacht dat na de eerste patiënt er snel andere zullen volgen. Het is op dit moment een experimentele behandeling, die alleen mag worden uitgevoerd in wetenschappelijk verband. Van Meerten verwacht dat in de toekomst deze behandeling ook bij andere soorten kanker als lymfatische leukemie, dikke darmkanker en hoofd/hals kanker, kan worden toegepast.