Direct naar artikelinhoud
Opinie

De scherpste lezersbrieven over de dividendbelasting: 'Schrap het cadeau van 1,4 miljard'

Onze lezers maken zich nog steeds kwaad over de afschaffing van de dividendbelasting voor bedrijven als Unilever en Shell. Hier leest u de scherpste ingezonden brieven.

(VRNL) Hans de Boer, VNO-NCW, Sven Dumoulin, AKZO NOBEL, Marjan van Loon, Shell Nederland, Maurice van Tilburg, Euronext, Wouter Paardekooper, AMCHAM en Kees van der Waaij, Unilever voorafgaand aan het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de dividendbelasting, 14 december.Beeld anp

'Shell gedraagt zich als loverboy'

Dank voor het degelijke artikel over de kabinetsplannen voor het afschaffen van de dividendbelasting. De kosten van de maatregel voor de Nederlandse burger zijn 1,4 miljard, de opbrengsten zijn onbekend. Omdat in het artikel de focus ligt op Unilever, komt Shell nauwelijks aan bod en wordt het debat van toplieden van de 'Nederlandse' multinationals met de Tweede Kamer van afgelopen donderdag slechts zijdelings genoemd. Daardoor wordt ook voorbijgegaan aan de potsierlijke opmerking van de topvrouw van Shell in de Tweede Kamer: 'Shell houdt van Nederland, hopelijk is de liefde wederzijds', en wat die uitspraak impliceert.

Want wat ik hier hoor is dit: 'De liefde van Shell is voorwaardelijk. Shell heeft Nederland nu een aantal cadeautjes gegeven (een hoofdkantoor, werkgelegenheid, internationaal aanzien) en het is tijd dat Nederland daarvoor wat terugdoet. Namelijk heel veel geld betalen. Anders is de liefde over, houden de cadeautjes op en dan zal het Nederland slecht vergaan.' Dat is de tekst van een loverboy.

De woordvoerders van de multinationals mogen zeggen dat er niet gedreigd is met vervelende consequenties als de dividendbelasting niet zou worden afgeschaft, maar ik voel tot in het diepst van mijn vezels dat hier iets heel erg niet klopt.
Pierre de Vogel, Amstelveen

Unilever hoort op 1
Volgens de berichten is het vooral Unilever geweest die de partijen van Rutte-III zo gek heeft gekregen om de dividendbelasting af te schaffen. Dat is heel knap, want een solide onderbouwing voor die maatregel ontbreekt en het was bekend dat dit veel politieke spanning zou opleveren. Dat de CEO van dat bedrijf vervolgens niet verder komt dan plek 2 op de Top 200-lijst van meest invloedrijke Nederlanders van deze krant lijkt mij dan ook niet correct. Hier was plek 1 echt op zijn plaats geweest.
Jan Tolsma, Leiden

Wie misleidt nu wie? Misleidt onze regering de burgers van Nederland, omdat die enkel en alleen op sterk aandringen van bedrijven als Unilever 1,4 miljard weggeeft aan buitenlandse aandeelhouders van (natuurlijk) grote bedrijven? Zogenaamd om die bedrijven in Nederland te houden, terwijl daar geen enkel reëel onderzoek naar is gedaan? Of misleidt Unilever onze regering, omdat ze die vrijstelling van dividendbelasting nodig zou hebben om in Nederland te blijven met het hoofdkantoor. Dat terwijl ze de Nederlandse margarinefabriek verkoopt aan het leegroofbedrijf KKR. Dat enkel en alleen om de winst  (en dus ook dividend) draait van de paar aandeelhouders en verder lak heeft aan iedere vorm van werkgelegenheid en het begrip 'maatschappelijk ondernemen' ziet als een vloek (als ze het begrip al kennen).

Ik roep de Nederlandse politiek op om per direct deze discussie te staken en dit cadeau te schrappen. Ook nu blijkt weer, dat we praten over een cadeau aan al zeer vermogende individuen. Mensen die vooral aan zichzelf denken en niet aan de bedrijven waaruit zij hun vermogen halen. Laat staan dat ze een boodschap hebben aan de werknemers, die er hun werk en inkomen hebben. 
Jan Peeters, Nieuw-Vossemeer

Lees ook

Geselecteerd door de redactie