Binnenland

Bedreiger burgemeester krijgt voorwaardelijk fopstrafje, burgemeester reageert verbaasd

19-12-2017 17:34

Burgemeester Jan Boelhouwer reageerde dinsdag onaangenaam verrast op de in zijn ogen milde straf die wapenhandelaar Jan B. uit Hulten kreeg (één maand voorwaardelijke celstraf) van de rechtbank in Breda. B. kreeg die straf vanwege de bedreiging van Boelhouwer.

“Ik was tevreden met de eis van de officier van justitie maar van de rechter had ik meer verwacht. Ik had gedacht dat de rechtbank deze ernstige bedreiging zwaarder zou bestraffen. Ik geloof niet dat deze crimineel hier van onder de indruk is en ik vind dat hij er makkelijk mee wegkomt. Ik ben verbaasd”, aldus de burgemeester in een eerste reactie.

B. was in maart 2015 boos over een controle door een gemeente-ambtenaar en een agent op zijn boerderij in het Brabantse Hulten. Toen bedreigde hij de ambtenaar, de agent en de burgemeester. Justitie wilde de zaak eerst seponeren, omdat B. eerder dit jaar al in totaal ruim acht jaar cel kreeg. Dat was vanwege wapenhandel, het in stukken hakken van een lijk en het dumpen van de delen ervan in een kanaal.

Over het sepot ontstond zoveel ophef dat de rechtbank in Breda uiteindelijk besloot dat justitie toch moest vervolgen. Twee weken geleden werd na ‘voortschrijdend inzicht’ toch nog drie maanden cel geëist door de officier van justitie.

Anp