2017: alFitrah, omstreden moskee in de politieke schijnwerpers

UTRECHT - Rechtszaken, een dreigend faillissement en vermeend extremisme. De Utrechtse alFitrah-moskee komt in 2017 keer op keer negatief in het nieuws. De moskee kiest daarbij heel bewust haar eigen koers. Dat zorgt steevast voor politieke verontwaardiging in de stad, maar ook daarbuiten.
Het jaar begint met een felle discussie in de gemeenteraad over een rapport van het Verwey-Jonker Instituut naar het pedagogisch klimaat in de moskee. Daaruit blijkt onder meer dat het moskee-onderwijs zeer strikt op de eigen islamitische identiteit is gericht. Raadsleden vinden dat een slechte zaak. "De vrijheid van godsdienst vinden wij een groot goed, maar dat betekent niet dat een godsdienst, welke dan ook, boven de wet staat. En dat is waar het wringt", stelt VVD'er Queeny Rajkowski.

BELEMMERINGEN

De gemeente besluit dat een aanvullend onderzoek nodig is. De stad schakelt daarvoor
het Verwey-Jonker Instituut in. Dit keer bekijken de onderzoekers onder meer in welke behoeften de moskee voorziet, zowel voor ouders als jongeren. Ook wordt er gekeken hoe voormalige leerlingen van alFitrah nu in de maatschappij staan en welke belemmeringen zij mogelijk hebben ervaren.
De bevindingen worden in de loop van volgend jaar verwacht. De moskee zelf wil niet meewerken aan het onderzoek, zo zegt de gemeente tegen RTV Utrecht. Sinds de zomer is er geen gesprek meer geweest tussen alFitrah en ambtenaren. Het bestuur zou niet of nauwelijks reageren op pogingen van de gemeente om contact te leggen.

RECHTER

Ook over de
en de financiële situatie van de moskee is continu beroering. Het moskeebestuur en de eigenaar van het pand staan met enige regelmaat voor de
om conflicten over onder meer het betalen van de huur uit te vechten. Uiteindelijk lijkt alFitrah aan het kortste eind te trekken en het pand te moeten
.
Maar dan weet alFitrah het pand plotseling terug te kopen. Het eigendom is slechts van korte duur, want de moskee wordt snel daarna doorverkocht aan een investeringsbedrijf. Dat wil de locatie volgens de gemeente graag een nieuwe functie geven, maar de exacte invulling daarvan is nog niet bekend. Volgens het AD moet de huidige moskee plaatsmaken voor nieuwe woningen. AlFitrah zou een nieuw gebedshuis willen laten bouwen.

TWEEDE KAMER

De deal tussen de investeerder en alFitrah veroorzaakt opnieuw een golf van kritiek. Utrechtse politici vragen zich af waar de voor het oog noodlijdende moskee, plotseling zoveel geld vandaan haalt. Ondertussen loopt er nog steeds een onderzoek van de FIOD vanwege vermeende witwaspraktijken. Ook politici in Den Haag bemoeien zich ermee. Zo wil de
weten hoe alFitrah aan de benodigde 1,7 miljoen euro komt.
Het kabinet laat daarop weten te onderzoeken hoe omstreden instellingen als alFitrah gedwongen kunnen worden inzage te geven in hun financiën. Aan het eind van dit jaar zou de Kamer hierover geïnformeerd worden. Maar het ministerie van Justitie en Veiligheid vertelt RTV Utrecht desgevraagd dat er dit jaar geen wetsvoorstel meer komt. "Er wordt hard aan gewerkt, maar het is nog niet af", zegt een woordvoerder.

IMAM

De moskee verwerpt alle kritiek, zo blijkt onder meer als imam Suhayb Salam eerder dit jaar aanschuift in
. Hij verklaart onder meer dat er tijdens de moskeelessen niks verkeerds gebeurt. "Wat wij doen is juist de kinderen klaarstomen voor de maatschappij. Dat betekent dat we ze leren hoe ze zich kunnen uiten en hoe ze zichzelf kunnen verdedigen als ze ergens van worden beschuldigd. Ze worden als moslims in een hoek gezet, omdat ze bepaalde zaken anders zien. Ze worden zo uit de maatschappij gezet."
Inmiddels wil imam Suhayb Salam niet meer reageren op vragen van RTV Utrecht, zoals over de deal met de investeerder, de toekomst van de moskee en het nieuwe onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Daarmee gaan er een hoop nieuwe vragen over alFitrah mee naar 2018.

Imam Suhayb Salam reageerde in maart in UVandaag op het onderzoek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.