Direct naar artikelinhoud

Twee Turkse Nederlanders in Griekse cel op verdenking van beramen moordaanslag op Erdogan

Twee Turkse Nederlanders, die op de Nederlandse Terrorismelijst staan, zijn in Griekenland opgepakt op verdenking van het beramen van een moordaanslag op de Turkse president Tayyip Erdogan. Het gaat om Anil S. (25) uit Amsterdam en Burak A. (23) uit Eindhoven, berichten Turkse en Griekse media. Ze zitten, samen met zeven andere verdachten, sinds 28 november vast.

De Griekse politie arresteert negen leden van de DHKP-C in Athene op 28 november.Beeld epa

Beiden zijn lid van de extreem-linkse Turkse DHKP-C, die door de EU, Turkije en de VS als terreurorganisatie wordt aangemerkt. Het tweetal reisde in november af naar Athene, waar president Erdogan op 7 en 8 december een historisch bezoek bracht.

De Griekse krant To Vima meldt op basis van officiële veiligheidsbronnen dat negen leden van de DHKP-C, onder wie S. en A., het konvooi van de Turkse president van twee kanten wilden aanvallen met raketwerpers, molotovcocktails en handgemaakte granaten. Dit zou blijken uit papieren die Griekse antiterreureenheden aantroffen bij invallen op drie locaties waar de leden zich schuilhielden. Daar werden ook valse identiteitspapieren, materiaal om bommen te maken en pistolen gevonden. De Griekse politie zoekt nog naar het resterende wapenmateriaal, dat volgens lokale media in grote plastic tassen is begraven aan de voet van het Parnitha-gebergte, nabij de Griekse hoofdstad Athene.

Eerder in de cel

Anil S. en Burak A. hebben zowel de Turkse als Nederlandse nationaliteit. A. studeerde aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. S. kwam eerder al in het nieuws: hij zat in 2015 anderhalve maand in een Turkse cel nadat hij was opgepakt bij een door de politie verboden 1- meidemonstratie in Istanbul. Zijn familie heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is; S. zou zijn opgepakt toen hij toevallig langs de demonstranten liep.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat 'recentelijk een Nederlander is gearresteerd in Griekenland'. Over wie van de twee het gaat, is niet duidelijk. 'De persoon heeft aangegeven geen consulaire bijstand te willen', aldus het ministerie.

De DHKP-C, die het moordcomplot op Erdogan in een verklaring 'een leugen noemt', bevestigt de arrestatie van de twee Turkse Nederlanders. De beweging roept op tot directe vrijlating van haar leden, die worden omschreven als 'revolutionairen'.

De in 1978 opgerichte marxistische organisatie (vrij vertaald: Het Revolutionaire Volksbevrijdingsleger) verzet zich tegen de Turkse regering, de Verenigde Staten en het Turkse lidmaatschap van de NAVO. Hun doel is de vestiging van een communistische staat. Geweld wordt daarbij niet geschuwd. Onder meer Turkse- en Amerikaanse legerofficieren, Turkse ondernemers, politici en veiligheidsagenten zijn door de groep geliquideerd.

In een jaarrapport van de AIVD staat dat 'de DHKP-C Nederland gebruikt als basis voor activiteiten in Europa en Turkije'. De opdracht voor de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara in 2013 zou vanuit Nederland zijn gegeven. Bij de aanslag kwamen twee personen om het leven. Datzelfde jaar pleegde de DHKP-C aanslagen op het hoofdkwartier van de Turkse regeringspartij AKP en het ministerie van Justitie in Ankara. Daarbij viel één gewonde. Een van de daders, Hasan Biber, behoorde tot de groep van negen die is opgepakt in Athene.

Hoe kan het dat S. en A. vrij rondliepen?

Op de Nederlandse Terrorismelijst, die sinds 2007 bestaat, staan personen en organisaties die zijn betrokken bij terroristische activiteiten. Het merendeel is naar Syrië of Irak afgereisd om daar voor jihadistische bewegingen te vechten. De in Griekenland opgepakte A. en S. werden op 14 juli van dit jaar aan de lijst toegevoegd vanwege hun banden met terreurbeweging DHKP-C. Lidmaatschap is strafbaar. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet zeggen hoe het kan dat het tweetal vrij rondliep. 'Wij doen geen uitspraak over individuele gevallen'. Volgens Buitenlandse Zaken is de Nederlandse Terrorismelijst 'geen opsporingslijst, maar een sanctielijst'. Dit betekent dat de tegoeden van de personen zijn bevroren en hun bankpassen zijn geblokkeerd. Op die manier wil de overheid (potentiële) terroristen financieel verlammen. Van de 121 personen en organisaties die op de lijst staan, zijn er 14 van Turkse komaf.